2015-10-03
潮流兴食海鲜,蒸因为要原汁原味。所以我就同朋友两个人㷫烚烚,好开心咁样去咗一间好多人排队嘅潮福蒸气石锅啦。呢一度最主要系食海鲜同埋一啲简单嘅正𩠌,蒸手打肉丸同埋菜等等。讲到重点大家来得呢最主要嘅原因就系一定要食佢嘅海鲜啦!呢一度也让好好嘅地方就系佢嘅海鲜全部明码实价,至少肯定一样野就系你食几多系有数得计,丰俭由人。以我呢啲咁知悭识俭嘅人当然就系食一啲比较平民嘅海鲜啦。一坐低呢侍应就会好友礼貌咁样问你快啲落粥底啦,都系嘅因为我第一次你食真系唔知道究竟有啲乜嘢系一定要食嘅。所以我哋两个就拣咗细嘅南瓜排骨粥底。当我见到嘅时候我嘅反应就系O 咗,最主要嘅原因就系我净系见到日本买南瓜同排骨. 跟住侍应手起刀落极速帮我处理好,就叫我海鲜啊。由于等位嘅过程需时所以我已经谂好晒要是啲乜嘢,龙虾,鲍鱼,扇贝,蚬,象拔蚌,蟹一应俱全。当然我就系会拣一啲比较相宜价钱咖啦。呢度嘅海鲜系放响度比客人自己选嘅所以呢如果有一啲劲嘅家庭主妇响度去睇一睇就包保无错啦至于我哋呢啲唔系好识拣海鲜嘅当然就交返畀𠮶度有经验嘅人士帮我地拣啲新鲜嘅海鲜啊!我哋带咗钻石蚬但系𠮶日已沽清,所以呢就转咗做大蚬。价钱都系148一斤,一斤大
潮流兴食海鲜,蒸因为要原汁原味。所以我就同朋友两个人㷫烚烚,好开心咁样去咗一间好多人排队嘅潮福蒸气石锅啦。 呢一度最主要系食海鲜同埋一啲简单嘅正𩠌,蒸手打肉丸同埋菜等等。讲到重点大家来得呢最主要嘅原因就系一定要食佢嘅海鲜啦! 呢一度也让好好嘅地方就系佢嘅海鲜全部明码实价,至少肯定一样野就系你食几多系有数得计,丰俭由人。以我呢啲咁知悭识俭嘅人当然就系食一啲比较平民嘅海鲜啦。 一坐低呢 侍应就会好友礼貌咁样问你快啲落粥底啦,都系嘅因为我第一次你食真系唔知道究竟有啲乜嘢系一定要食嘅。所以我哋两个就拣咗细嘅南瓜排骨粥底。 当我见到嘅时候我嘅反应就系O 咗,最主要嘅原因就系我净系见到日本买南瓜同排骨. 跟住 侍应手起刀落极速帮我处理好,就叫我海鲜啊。 由于等位嘅过程需时所以我已经谂好晒要是啲乜嘢,龙虾,鲍鱼,扇贝,蚬,象拔蚌,蟹一应俱全。当然我就系会拣一啲比较相宜价钱咖啦。 呢度嘅海鲜系放响度比客人自己选嘅所以呢如果有一啲劲嘅家庭主妇响度去睇一睇就包保无错啦至于我哋呢啲唔系好识拣海鲜嘅当然就交返畀𠮶度有经验嘅人士帮我地拣啲新鲜嘅海鲜啊! 我哋带咗钻石蚬但系𠮶日已沽清,所以呢就转咗做大蚬。价钱都系148一斤,一斤大概都有十几只超大只。果然足磅。 我望住泥到嘅海鲜束手无策,但系店员都会好快速咁样帮我地将佢落锅,较好时间,然之后叫哋慢慢等等几分钟佢响就食得架啦!
用籐帽子盖锅,实在有型! 咁我哋就乖乖咁等啦。喺四分钟之后,打开盖话啲件已经熟晒,开晒了。里边嘅蚬肉好大只好肥美呀!极速俾我地食晒,鲜甜无比! 我就混左个混酱,不过我觉得豉油都已经足够凸显出呢啲海鲜嘅鲜味!不过多点选择都唔系坏事啊! 起晒啲蚬嘅时候,员工又好开心咁帮我整第二样嘢食㖞,跟手蒸嘅呢就系龙虾啦。 呢只龙虾做紧特价$168,只睇落去呢就好细只啦,但系呢就好新鲜,因为呢㓥开之后,龙虾仲识郁架!蒸熟左之后嘅龙虾意想唔到嘅系望落去咁细只点不知产气你D肉系好大旧好鲜甜,结实有弹性,而且呢一种蒸法,能够将佢呢个海鲜本身嘅水保留系肉里面。啖啖肉嘅龙虾感觉完美! 先蒸上苏格兰大元贝$68 , 元贝肉切开一半都劲大粒我同朋友仲以为 厨师放多咗肉系我哋的元贝壳度,配上蒜蓉同粉丝,苏格兰元贝蒸出来肉质比较淋,我谂我下次都系会拣返日本元贝因为会比较爽口,不过呢一个size实在令人惊喜正左之后我肉都唔会变细,果然系准确嘅时间配合新鲜嘅海鲜先可以做出完美嘅配搭。 奄仔蟹: 虽然细只但系好鲜甜多膏,啲高多度系爆咁滞。员工撞见我哋两个share个蟹,主动学帮我地攞入去厨房切呀! 虫草花大连鲍。呢个正法真系无特殊用咗好多嘅虫草花杞子同埋红枣配合一只新鲜嘅大连鲍。红枣杞子蒸个嘅鲍鱼份外香甜,配合宝新嘅虫草花,$48只抵!
最后仲要左一个象拔蚌share,象拔蚌洗得干净张象拔蚌新长条型咁切,蒸整出嚟㗎效果更加爽脆,而且受热平均。配上一堆好好食嘅粉丝将𠮶啲粉丝捞混酱真系好食啊! 食晒啲海鲜准备食粥 侍应都好细心咁样帮我地睇吓啲粥食得咪,等多左几分钟之后我哋就可以食呢一个精华之中嘅精华,吸收左海鲜鲜味蒸气的南瓜排骨粥,日本咪令到成个粥底好软绵绵,南瓜已经煮到溶晒啦,成个粥底变成金黄色骤眼睇以为系蟹膏粥啊!
唔系去到好夸张嘅海鲜粥甘甜嘅感觉,但系食落去都会散发出海鲜鲜味。感觉更自然。用咗咁多种海鲜结晶器混合而成嘅水份再加上心机同耐性,呢个粥系满分!
点解我觉得佢比打边炉好呢?最主要嘅原因就系因为佢哋系分开泥蒸,大家能够食得出海鲜嘅每种食物嘅味道。打边炉好多时就会因为太多唔同食物混合,道同埋汤底影响食唔出每一种食物一阵鲜味,反而呢一个石锅就可以完完全全咁保留各种食物嘅独有味道同特色。
要赞呢一度嘅服务真系好好,员工们都好乐意去帮助你,另外都坐得几舒服,而最最吸引我就系佢哋用嘅海鲜真系好新鲜,同埋厨师在整理海鲜嘅时候做得好仔细,每一个海鲜上台嘅时候都好干净!