2015-05-01
我呢个无饭主妇,成日都会系Facebook 放毒,每次朋友都会葡萄我。其实大鱼大肉得多有时都想食清d,今日就带埋我个c6去试下食素,清清肠胃先。我地去左一间叫「素食一家」既餐厅,去到睇一睇menu 先知原来呢间餐厅已经开左十几年,但系内里格局仲系好新,俾人感觉好舒服,真系有家既感觉,而且职员都好有礼貌,笑容满面,我心谂,唔通食得斋多,个人心情都好d,哈哈!入翻正题,一打开本menu 同我平时系d寺庙食既完全唔同,款式好多,样样都好吸引。先来一个鱼生刺身拼盘($42)两款鱼片,每款四块,第一口咬落去,真系有生鱼片既感觉,上网check过原来素刺身系用蒟蒻及其他天然物质加工而成既。日式芝麻酱山药($38),山药听闻系一d好有益既食材,咬落爽爽地,加入日式芝麻酱,非常香口,再配上杞子,木耳,成个组合都好健康有营呀!招牌莲藕沙拉骨($68)莲藕系我最中意既爽莲藕,用腐皮包住炸脆,再加上千岛汁味较浓既沙拉汁,一咬,层次好丰富。又脆又爽,少少酸甜,好醒胃。金莎芦笋苗($78),平时食西餐既芦笋多数都好大条,呢到就拣左用芦笋苗,食落甜d咬落更爽脆。再配埋菇去炒,食落有咸蛋味,唔知系咪真系落左咸蛋去炒
我地去左一间叫「素食一家」既餐厅,去到睇一睇menu 先知原来呢间餐厅已经开左十几年,但系内里格局仲系好新,俾人感觉好舒服,真系有家既感觉,而且职员都好有礼貌,笑容满面,我心谂,唔通食得斋多,个人心情都好d,哈哈! 入翻正题,一打开本menu 同我平时系d寺庙食既完全唔同,款式好多,样样都好吸引。
先来一个鱼生刺身拼盘($42)两款鱼片,每款四块,第一口咬落去,真系有生鱼片既感觉,上网check过原来素刺身系用蒟蒻及其他天然物质加工而成既。 日式芝麻酱山药($38),山药听闻系一d好有益既食材,咬落爽爽地,加入日式芝麻酱,非常香口,再配上杞子,木耳,成个组合都好健康有营呀! 招牌莲藕沙拉骨($68)莲藕系我最中意既爽莲藕,用腐皮包住炸脆,再加上千岛汁味较浓既沙拉汁,一咬,层次好丰富。又脆又爽,少少酸甜,好醒胃。 金莎芦笋苗($78),平时食西餐既芦笋多数都好大条,呢到就拣左用芦笋苗,食落甜d咬落更爽脆。再配埋菇去炒,食落有咸蛋味,唔知系咪真系落左咸蛋去炒呢?我真系估唔到。 甜品我就当然叫大热之选,姜茶菊花($38),卖相一流,真系好似花咁靓,食落好滑,个姜茶,好浓好姜,劲呀! 今次既素食初体验令我对素食改观,食素都可以食得好潮,好好味!