2020-05-13
银城喺我印象中一直都系整电话嘅地方,原来楼上除咗office外仲有食肆。餐厅装潢充满西式情调,配以柔和慵懒嘅灯光同舒适嘅梳化座椅,无论三五知己聊天小聚、又或系情侣撑枱脚都适宜。价格走亲民贴地路线,lunch set包餐茶餐汤都只需$48-98免加一,比平民始祖花园餐厅更平价抵食。餐汤为罗宋汤,对平常食得清淡嘅我嚟讲略微偏咸,胜在汤料杂菜多,蕃茄味亦够。咖啡苦而不涩,带烘焙香,口感滑身,以普通餐茶比较质素绝对合格。朋友点嘅焗饭,上枱已闻到强烈嘅松露香,牛柳粒有十几粒,$68估唔到咁足料。咸香嘅芝士同饭粒中夹杂嘅蛋件令焗饭口感丰富不少;饭粒选用咗珍珠米,圆润且有咬口,硬要挑剔嘅系忌廉汁偏稀,无预期咁creamy,好处系唔会越食越觉腻。我order嘅三成熟肉眼,烧汁同样偏浓味,但黑松露唔太明显;反而伴碟薯蓉松露味突出,口感好绵好滑,又无牛油抑味。牛肉质量过关,筋唔算多,唔会好韧,肉质偏嫩,以呢个价钱嚟讲有惊喜
冻斋啡
黑松露忌廉焗牛柳粒饭
黑松露忌廉焗牛柳粒饭
咸香嘅芝士同饭粒中夹杂嘅蛋件令焗饭口感丰富不少;
烧纽西兰眼扒配黑松露烧汁(薯菜)
反而伴碟薯蓉松露味突出,口感好绵好滑,又无牛油抑味。
烧纽西兰眼扒配黑松露烧汁(薯菜)