2022-04-04
#饿住去揾食🇭🇰 #饿住去黄埔🔍#没有比较没有伤害 好返之后想食寿司,难得咁耐无食好西,不如食返个Omakase🤪 鮨文有元朗同黄埔店,今次拣左黄埔🍣 疫情前鮨文都几难Book,今次成功早两星期左右就Book到,去当日都系Full House,午餐有分两个时段,今次我哋拣最平嘅Set,份量够多,不过服务同卫生就差少少啦,而且连前菜同渍物都无提供,差咗啲啲🥲🍣Omaskase $520呢个餐有茶碗蒸、12贯寿司、1件手卷、汤同埋甜品🇯🇵 个人觉得茶碗蒸够滑唔够鲜味,味道好淡,而今次呢位师傅风格比较平实,佢多数会选择好哂啲鱼生切好再整,佢拣嘅鱼都系比较出面难食到,同埋好多都系前期工夫难处理,呢个我系欣赏嘅,不过手法同配搭上就无咩新意,整体味道不过不失🤪当中比较有记忆嘅系烧到好似牛肉嘅 #吞拿鱼面峡肉,由于烧过所以食落无咩根,口感特别🥩 另外就系#右口鱼边手卷,由于右口鱼太油,平时唔会做到寿司,所以师传将佢轻轻烧过后加油伴蔬菜,食落酸酸甜甜🍣💡提提大家︰如果你钟意食油脂感重嘅鱼类记得冬天先食Omaskase,因为夏天当造嘅鱼类都系比较清爽,多数会加柚子、盐点缀,口感会较清新🍣食过三间暂时觉得
#饿住去黄埔🔍
🍣Omaskase $520
食过三间暂时觉得黄埔鮨文唔会再回头食,反而寿司源同寿司之神都几出色🤟🏻
📍鮨文
🔍地址︰红磡黄埔天地聚宝坊(第11期)地下G22A号舖