餐厅: 名都酒樓
资讯:

2014-11-30 6907 浏览
今日宗亲会食饭,有幸到统一中心依间老字号酒家食返餐!七时恭候,八时入席已经喺常识,不过真喺几肚饿!好在一开席整个《鸿运乳猪拼盘》,解一解胃部空虚。其实去得宴饮,都冇预过啲称得上好食,乳猪脆皮够哂脆,但唔够味,叉烧味道合格,但同普遍烧腊店冇乜分店!熏蹄比较冇味淡口!我都唔喺一味喺踩!《翡翠蚌片虾仁》 翡翠蚌喺爽口弹牙,算几好,虾仁都唔错,但都喺果句,明显用雪虾,冇乜虾味!《中华百花球》都喺有同样问题!根本上我只知道香口弹牙,喺冇乜味!但我估应该喺虾球挂!唯一《瑶柱扒鸳鸯蔬》喺比较好味, 瑶柱落足料!白菜仔同西生菜都比较新鲜!味道唔错嘅一道菜!之后,再上《姬松茸舞茸海螺炖猪展》依个汤真喺几好味,睇落好似好清啖,但味道十足,非常鲜甜, 姬松茸舞茸依个配答真喺啱啱好! 海螺同猪展就唔多觉出到味!其实我自己真喺好少食鱼,依个《清蒸深海沙巴龙趸》食咗一小啖!蒸鱼豉油好味,甚至遮盖条鱼味,但条鱼蒸得有啲过火!不过明白咁大条鱼都几难蒸得好食!《蚝皇百灵菰扣鹅掌》嘅鹅掌未算弹牙,而且仲有啲过淋!开头以为喺饱片,睇返菜单先知喺百灵菰,喺有少少菰味,弹牙爽口,但导到𩠌以食蚝油为主。《当红脆皮鸡》我个人就炸得
今日宗亲会食饭,有幸到统一中心依间老字号酒家食返餐!
鸿运乳猪拼盘
翡翠蚌片虾仁
中华百花球
瑶柱扒鸳鸯蔬
清蒸深海沙巴龙趸
蚝皇百灵菰扣鹅掌
当红脆皮鸡
《当红脆皮鸡》我个人就炸得唔够干身,外皮做得唔够脆,鸡肉多油无味!都几失望吓!
生炒糯米饭
鲍汁草菰炆伊面
《生炒糯米饭》同《鲍汁草菰炆伊面》都喺一般酒家出品,唔难食,但称得上好食!

可能宗亲会老人家活动,出品比较清淡,但个人就觉得因为用冰鲜食材,所以冇乜突出嘅地方!
瑶柱扒鸳鸯蔬