搬左屋之后都好耐无返过元朗啦!我今日同朋友黎到,佢地话带我去间我实钟意嘅餐厅,果然!因为我钟意食辣野呀嘛,佢地同我食泰菜我实钟意啦!哩间原来就系以前系洪水桥嘅香辣屋,以前成日有经过,不过始终唔系太就脚所以无帮衬过!我地黎到都等左成20分钟先有位!泰式柚子沙律~生菜垫底,上面有虾,甘柚,少少洋葱同葱粒作配菜~虾应该系有走过油,不过唔香,口感亦唔够爽;甘柚好新鲜而且好甜,分量十足;至于洋葱同葱粒味道唔太突出;而整体味道都偏淡,唔够酸亦唔够辣,配菜的配令口感层次单一,很一般!椰青椰青有啲太老啦,椰青水唔够甜,而且椰子肉太硬,食唔到...泰式椰汁鸡汤~椰汁,鸡肉,草菇,香茅,南姜,红椒,香叶及芫茜~椰汁汤底稍稀,椰汁味不够浓;鸡肉唔够滑;配料足,香味足够,我喜欢~马拉盏炒通菜通菜太老,而且太咸,盖过了马拉盏的香味~原只菠萝海鲜炒饭~菠萝,甘荀,虾,鱿鱼,肉松,饭~菠萝味好香,菠萝粒亦好甜,配料十足;但饭有啲太冧所以炒起都唔香口,食落少左啲咬口!总括这顿饭比我预期中的差少少,但以这个价钱还算合理的!
我地黎到都等左成20分钟先有位!
柚子沙律
泰式柚子沙律

~生菜垫底,上面有虾,甘柚,少少洋葱同葱粒作配菜~
虾应该系有走过油,不过唔香,口感亦唔够爽;
甘柚好新鲜而且好甜,分量十足;
至于洋葱同葱粒味道唔太突出;
椰青
椰青

椰青有啲太老啦,椰青水唔够甜,而且椰子肉太硬,食唔到...
椰汁鸡汤
泰式椰汁鸡汤

~椰汁,鸡肉,草菇,香茅,南姜,红椒,香叶及芫茜~
椰汁汤底稍稀,椰汁味不够浓;
鸡肉唔够滑;
配料足,香味足够,我喜欢~
马拉盏炒通菜
马拉盏炒通菜

通菜太老,而且太咸,盖过了马拉盏的香味~
原只菠萝海鲜炒饭
原只菠萝海鲜炒饭

~菠萝,甘荀,虾,鱿鱼,肉松,饭~
菠萝味好香,菠萝粒亦好甜,配料十足;
但饭有啲太冧所以炒起都唔香口,食落少左啲咬口!

总括这顿饭比我预期中的差少少,但以这个价钱还算合理的!
2012-05-07
椰汁鸡汤