2018-12-29
我成日都会去民华餐厅。今次黎到坚尼地城呢间, 我地叫咗点心,有萝卜金钱肚($17)、鹌鹑蛋烧卖($17)、鲜竹卷($17)。先讲个萝卜金钱肚,萝卜一摆入口,已经有个香甜既味道,只有新鲜萝卜先做倒。金钱肚比较爽口,嫩滑既金钱肚一咬落去,啲酱汁系口入面随意飞溅,重点系个汁同金钱肚融为一体而且不油腻,又无抢到本身白萝卜既鲜甜,师傅系呢个位都落咗唔少心机。再黎到个烧卖,好足料好抵食,大大粒鹌鹑蛋系上面,烧卖既肉汁系牙逢间渗出黎,整个口感都好丰富。烧卖既选材都唔马虎,采用新鲜既猪肉,蒸出黎绝对无弹牙,无咗个种翻蒸既霉味,呢个位真系有顶级中菜既功驾。另外,我地仲叫左一个常餐($41)同净牛筋腩($46),性价比都几高,啱晒香港人的口味。荷包蛋配肠仔,看似平常,一食落去,惊喜满载。荷包蛋既蛋汁芳香,成个放入口后用脷轻轻一压,个蛋黄顿时爆开,果种澎湃感再配上佢啱啱好不烫口既温度,就好比一股幸福既暖流从喉咙直达肠胃。啱啱烘起的多士,餐厅系两块三角形既包上面都涂上厚厚既牛油,食物既温度将牛油溶解,渗透包既纤维,令香溢可口既味道传遍整个多士,每食一啖就会有一种想食埋下一啖既冲动。呢间餐厅系香港有好多分店,快
荷包蛋配肠仔,看似平常,一食落去,惊喜满载。荷包蛋既蛋汁芳香,成个放入口后用脷轻轻一压,个蛋黄顿时爆开,果种澎湃感再配上佢啱啱好不烫口既温度,就好比一股幸福既暖流从喉咙直达肠胃。 啱啱烘起的多士,餐厅系两块三角形既包上面都涂上厚厚既牛油,食物既温度将牛油溶解,渗透包既纤维,令香溢可口既味道传遍整个多士,每食一啖就会有一种想食埋下一啖既冲动。 呢间餐厅系香港有好多分店,快啲去试下啦!