2022-09-04
有客人入黎都会哎一声日文「いらっしゃいませ」同好多香港嘅日本餐厅好似。不过staff经常隔著几个位咁远大声交谈,而且系用一种听不明的外语,感觉好似去左其他国家local大排档。如果用cosplay来形容,就系cos左一半,但唔系好认得cos紧边位角色的感觉。唔确定尼间餐厅是否真系sale紧自己系日本餐厅。茶水冇得自助,但系staff又好似唔系好想帮手加水。如果唔想serve客,不如好似其他日本餐厅咁叫客人自助落单自助加水啦,双方都开心d。上菜的时候,匙羹沾著一块异物。有可能系纸巾碎,唔完全属于卫生问题,但俾人感觉可能唔干净。我哎左鳗鱼饭,因为当时想食。味道好似我自己去超级市场买返来自己微波炉叮热的感觉。为左掩盖鳗鱼本身的素质问题,比起其他日本餐厅会特意加好多source,以为落重口味就可以当冇事发生过。所以结论系,食物本身配不上标价,食物以外的方面亦不值得所收取的加一服务费。老板应该既不是日本人又不是香港人,好似冇咩心机做。