2024-11-09
同狗狗、狗狗爸爸喺马湾staycation。以往去开Cafe Roma、Little Mario,食的都系薄饼、汉堡包,今次嚟呢度试下土耳其菜。欣赏餐厅系宠物友善,狗狗可入餐厅坐,唔需要坐室位区域(室外的櫈系高椅,唔方便照顾狗狗),仲可以随意喺餐厅里面行走添。餐厅提供「街坊价」餐点,经济实惠,不过当中只有几款土耳其食物。烤鸡1/4只($98):餐牌冇写有配菜(沙律),我哋问店员系咪跟饭,最后,跟咗饭。其后听到另一台点烤饼,先知道可以拣饭/烤饼,建议大家可问下店员,跟烤饼有特色啲。烤鸡色泽好靓,充满油光,狗狗爸爸切落去时都感觉到鸡肉好嫩滑。佢话鸡件调味唔错,而碟上的乳酪酱我哋唔确定系咪配烤鸡,但狗狗爸爸话鸡系热,酱系冻,夹埋奇怪啲,所以最后冇醮嚟食。饭的份量唔多,半碗左右;沙律材料丰富,调味仲唔错添鹰咀豆酱伊斯坦汉堡($48):抵食!卖相靓,汉堡大大个,店员都话打卡最啱;面包烤焗得啱啱好,外脆内软;跟餐的沙律份量几多;汉堡入面的鹰咀豆酱搽得唔算好厚、好多,味道略咸;汉堡的饀料仲有用沙律酱捞咗的红萝卜丝,佢的味道几特别,好食,加落个汉堡度,令汉堡的味道同层次更丰富;芝士细细件,冇乜特别;整
鹰咀豆酱伊斯坦汉堡($48):抵食!卖相靓,汉堡大大个,店员都话打卡最啱;面包烤焗得啱啱好,外脆内软;跟餐的沙律份量几多;汉堡入面的鹰咀豆酱搽得唔算好厚、好多,味道略咸;汉堡的饀料仲有用沙律酱捞咗的红萝卜丝,佢的味道几特别,好食,加落个汉堡度,令汉堡的味道同层次更丰富;芝士细细件,冇乜特别;整体而言,呢个汉堡性价比极高,以呢个价钱可试到土耳其菜,超值~
菠萝苹果沙冰(跟餐+$48):饮品唔算好大杯,亦冇乜presentation,但绝对真材实料,似饮紧一啖啖苹果蓉咁;感觉佢的甜味系嚟自鲜果,几抵饮,值得一试
嚟到马湾,可以抱住度假心情,试下异国的食物,包括少接触到的土耳其菜,好特别。加上狗狗嚟到,受到餐厅接纳、欢迎,呢点都好重要。下次有机会再到马湾,都会再帮衬。