2018-11-13 3475 浏览
秋意正浓嘅十一月份,就系到咗好姐妹小花生日嘅好时候喇,负责揾好嘢食嘅我,已经早两个星期上嚟open rice度寻觅啱心水嘅餐厅。大中小花嘅聚会,其实真系贵精不贵多,所以每一次都要尽善尽美,希望大家都可以留下美好回忆。八月份(中花生日)我哋去咗旺角区,十月份(大花生日)我哋就去咗尖沙咀区,所以今次我就已经缩窄范围决定要嚟中环区觅食,同时又可以迁就到今晚主角住港岛区呢一点,经过一轮筛选之后,唔想要大家行太多路去揾地点,所以一啲半山位置嘅餐厅我就暂不考虑喇,而我心目中揾紧一间近乎半高级水准嘅要求,睇嚟呢间"Westwood Carvery"好似唔错啵~于是乎我就穏穏阵阵咁,经open rice apps订座,万无一失餐厅位置极容易揾,就算冇蒲开兰桂芳嘅朋友都绝对唔洗担心,只要一出中环站向住兰桂坊嘅必经微斜路第一条横街转入嚟,一眼就可以发现佢哋嘅大门口。推门入去,同职员讲我哋book咗枱㗎,佢二话不说就示意我哋出去转右上大厦一楼楼上雅座,似乎地下范围好似有包场活动呢~楼上面积虽然唔系话十分大,主要都系有大约七至八张四人枱,但胜在环境装修都富有西方色彩,带一点点欧陆情怀,再加上柔和嘅灯光之下,更

餐厅位置极容易揾,就算冇蒲开兰桂芳嘅朋友都绝对唔洗担心,只要一出中环站向住兰桂坊嘅必经微斜路第一条横街转入嚟,一眼就可以发现佢哋嘅大门口。推门入去,同职员讲我哋book咗枱㗎,佢二话不说就示意我哋出去转右上大厦一楼楼上雅座,似乎地下范围好似有包场活动呢~楼上面积虽然唔系话十分大,主要都系有大约七至八张四人枱,但胜在环境装修都富有西方色彩,带一点点欧陆情怀,再加上柔和嘅灯光之下,更觉情调。
主角通常都系压轴出场㗎喇...咁就俾我哋有机可乘,先拣食物
肚子咕咕叫呀~呢度嘅餐牌全以英文显示,如果有唔明白嘅地方都可以向职员查询,皆因两位女职员都系讲广东话^^我哋两个相议一轮之后,怕三个女子食唔哂set dinner嘅份量,最后都决定散叫,可以试多款小食,而大花仲静静鸡咁趁主角未嚟,落咗个甜品柯打,需要佢哋喺上面写上Happy Birthday字句呢

Portobello Fries
Portobello Fries($108蚊):大花超钟意食菇,见到炸菇佢就口水流...呢款系starters里面嘅其中一个菜式,炸洋菇配蒜蓉泥蛋黄酱。由于主角喺食物嚟到之后一阵先至出现,佢眼见仲话以为系炸单骨鸡翼嚟
咦个卖相又真系几似㖞...大磨菇被切成条状后再炸起至金黄色,外皮脆口,里面菇汁水份充足,沾点佢哋特制烤焗过嘅蒜蓉泥蛋黄酱就变得独有风味~唔错呀

Fried  Calamari
Fried Calamari($148蚊):呢款都系属于starters项目里面嘅小食之一,系大花钟意食嘅炸鱿鱼(我最近发现同佢去边度佢都会嗌鱿鱼?!XD)鱿鱼完只整条炸上,所以份量很多,无论三角头+鱼身+鱿鱼须都可以食得到。鱿鱼口感偏腍,不爽不硬相信系用新鲜鱿鱼泡制先至会有嘅呢种口感。酱汁亦系同炸洋菇一样用蒜蓉泥蛋黄酱,仲可以唧一啲柠檬汁上去,增添清新嘅味道。
Creamed  corn
Creamed corn($60蚊):忌廉粟米系我叫嘅,属于sides dishes里面嘅菜式,钟意食粟米嘅人应该都唔会say no。粟米入面嘅忌廉酱汁由忌廉沟牛油再加咗牛奶混合而成,所以口感滑溜而不腻,忌廉香气亦很浓郁,粟米份量足以令人有饱腹嘅感觉,所以如果唔系多人聚餐嘅话,可以考虑试其他呀~
Canadian  Sea  Urchin  carbonara
Canadian Sea Urchin carbonara($238蚊):真系唔好意思...自从我两年前喺大阪黑门巿场食过人生第一啖嘅海胆之后,我个人就已经变咗一个海胆迷
见到呢款意粉系Chef's special pasta,代表唔系成日都有,因为选用时令加拿大海胆,夏天系冇㗎,今日有幸可以一尝,开心
整碟意粉色香味俱全,未摆入口眼见dressing已经非常吸睛。新鲜加拿大海胆算是大size,刺身咁嘅级数味道鲜甜好味,合埋口感受海胆嘅回香,丁点儿腥味都冇,绝赞!!!配以忌廉培根蛋面亦算合衬,混合拌酱嘅味道恰到好处,冇过浓而抢去身型细小嘅海胆味道,三个人一齐share嚟食够哂过瘾

Our  signature  USDA  prime  rib
Our signature USDA prime rib<westwood cut>($488蚊):见到呢度嘅牛扒系house specialities咁厉害,当然要试试,牛扒非常肉嫩多汁,红白相间脂肪嘅牛肋肉,肉质结实,经去骨处理之后唔洗太多调味,慢烤至medium rare嘅生熟程度令人满意,软腍易切,牛味尽出,点一点佢哋提供嘅homemade barbecue酱汁更加好吃,酱汁仲要系热嘅呢!

Chocolate Brownie with vanilla ice cream+Apple & mixed berry crumble with vanilla ice cream
甜品叫咗两款:Chocolate Brownie with vanilla ice cream($78蚊)同埋Apple & mixed berry crumble with vanilla ice cream($88蚊),属于有点酸嘅苹果金宝再食番算几甜嘅朱古力布朗尼,用呢种中和方法真系罪过罪过呀
不过当然就系生日嘅主角开心就最重要啦
Shirley  Temple+Fruit  punch+Berry  lime  signature
2018-11-08
庆祝纪念