2016-07-02 7760 浏览
下昼喺尖沙咀行街,等埋一位朋友放工一齐食饭倾下计,当然想揾间好气氛又舒服既西餐厅坐下,尖沙咀区地小租贵,要呢类既餐厅一系贵一系多人要排队餐厅又嘈,自然移去佐敦揾食~好钟意喺佐敦食,一黎位置方便,二黎多选择,佐敦其实有好多好食既食肆架!不过西餐厅都少啲,揾到呢间新开几靓既装饰就吸引左入去~又系呢类灰色石屎墙配上木台及酒吧般既昏黄,我系非常欣赏呢种主题,而入面既石屎墙特别在以水喉造型既挂灯,除左柔和仲多左一份型格。相信座位安排有悉心度过,有一边系高身既2人台,营造到情侣黎摸杯底既感觉,而角落有2张4人台比较特别,用上怀旧味道既旧梳化2人櫈,望落好靓,原来坐落都几舒服可以腑瞰全餐厅既气氛。除左a la cart menu,仲有2类set dinner,由$88到$268都有交易,以呢种格调食到100蚊仲要set dinner会唔会太抵?仲要唔系hea既菜式!不过我地比墨鱼面吸引左,叫左推介既巴西草香辣蒜片大虾墨鱼面以及黑松露忌廉野菌意大利饭。Set Dinner 包左餐汤、蒜蓉包同饮品。餐汤系忌廉汤,不过好似有蘑菇味同薯蓉既质感,可能落左青豆/薯仔有呢种口感?不过忌廉同磨菇味略薄,亦唔够cr

除左a la cart menu,仲有2类set dinner,由$88到$268都有交易,以呢种格调食到100蚊仲要set dinner会唔会太抵?仲要唔系hea既菜式!不过我地比墨鱼面吸引左,叫左推介既巴西草香辣蒜片大虾墨鱼面以及黑松露忌廉野菌意大利饭。Set Dinner 包左餐汤、蒜蓉包同饮品。餐汤系忌廉汤,不过好似有蘑菇味同薯蓉既质感,可能落左青豆/薯仔有呢种口感?不过忌廉同磨菇味略薄,亦唔够creamy,配上既蒜蓉多士亦唔够外脆内软,如果焗得无咁耐应该中间好食啲,不过蒜蓉味都浓烈~
餐汤及蒜蓉多士
原来主角系Risotto! 食过咁多间既意大利饭,终于食到一间整到正宗口味了!好感动😭忌廉酱汁啱啱好,食多几啖都唔觉得滞,呢方面控制得宜;而黑松露唔重,但有少少已经提升到成个Risotto既味道!反而每啖都混合细碎既蘑菇粒粒,增强左口感~重点系饭粒硬度啱啱好!其实用意大利米系加生米落镬煮至啱啱熟,虽然吸水力强但系意大利米既特质就系口感偏硬!香港绝大部分西餐厅都为左迎合大众既喜好尤其中国人食惯软熟既丝苗米,先煮到Risotto咁熟咁淋,咁样失去左意大利饭独有既质感!所以非常欣赏厨师既心意特登唔煮咁淋....所以千祈唔好期望呢度既Risotto饭会好淋因为咁样先唔正宗。要食淋啲就要预先讲~
黑松露忌廉野菌意大利饭
跟住既蒜片大虾墨汁意粉都几特别,唔再系蕃茄汁或忌廉汁,反而用左蒜片、金不换、少少辣椒去炒,香气独特又唔浓,配上爽口既虾都几清新。仲有水牛鸡翼都系推介,有4只/8只拣,我地好为食叫左8只$88,4只就$48。酱汁唔算称得上辣,蕃茄味好重酸酸地调教得唔错,鸡翼又香脆,如果再辣少少相信仲正!不过而家都好正~
巴西香草蒜片大虾墨汁面
水牛鸡翼8只
最后叫左Blueberry Cheese Cake同Truffle Cake作点缀,Cheese Cake唔错但饼底略为厚且干;而Truffle Cake既朱古力浓而唔甜,虽未到awfully chocolate果啲朱古力蛋糕咁浓朱古力,但反而觉得咁样仲易入口,唔够5分钟已经清左😂
蓝莓芝士蛋糕
Truffle  Cake
喺Set Dinner Menu见到有Lunch 同 Tea menu,有机会再黎坐下过一个舒服既下午都唔错~
黑松露忌廉野菌意大利饭
巴西香草蒜片大虾墨汁面