2017-08-25 221 浏览
打风日前,当然约埋三五知己到酒吧饮酒吹水,行到旺角就见到呢间新开既手工啤酒酒吧,见到气氛唔错,就胆粗粗同班fd咁入去试下。一入到去,就见到个吧台入面幅墙,铺满哂斟手工啤酒既输酒管,好吸引人既目光。一坐低,侍应就好好咁过黎介绍下边只酒啱饮,餐牌入面有成16只手工生啤+10几只罐装手工啤款式够多,啱哂唔同人口味,最后经过一连串既推介,都系简左个入门既啤酒set,感觉较fruity,有三杯手工啤都几抵饮,第一次黎ma三只手工啤包括有16号同香港酒厂合作既lady guava,7号黎自英国既the pale armadillo,同埋4号都系黎自英国既stay puff波打酒。一开始由淡饮到入浓,16号开始,餐单写住系石榴味,饮落去就饮到有好香既果味,少少既石榴味,更多既系麦香,个aftertaste甜甜地,好易入口。之后到7号,呢只比起16号,果味更重,好香既柑橘味,饮落口之后有种回甘既味道,三种入面最好饮系呢只,可能系个人钟意重果味既啤酒。最后到4号,呢只黑啤几有特色,一入落口有种威化饼既味道,饮饮下就有少少既棉花糖甜味,不过呢两只味都俾苦涩味包住,个after taste有种黑朱古力既苦,

fruity,有三杯手工啤都几抵饮,第一次黎ma

最后到4号,呢只黑啤几有特色,一入落口有种威化饼既味道,饮饮下就有少少既棉花糖甜味,不过呢两只味都俾苦涩味包住,个after taste有种黑朱古力既苦,我自己就麻麻地,如果有人钟意苦既手工啤,呢只应该几啱心水。

三只酒都几好饮,下似会考虑试下advanced set

最后当然要揾野食送下酒,就叫左个烟熏猪肋骨。 呢个猪肋骨真系好好食,表面铺满调味粉,搽得好均匀,冇任何一个位漏
出面既猪肋骨可能烟熏唔好既话就会有阵苦味,但系呢间酒吧整出黎完全无苦味,只有淡淡既烟熏味,食落去甜甜地,肉质又腍又多汁,十分推介
唯一既缺点就系分量太少,不过好彩就有即炸薯角补救

食完饭, 最好就系,同三五好友一齐黎饮酒食宵夜,呢到一定满足到唔同人既要求
  • 自家制bb猪肋骨