2017-02-06 24372 浏览
有时食嘢除左系食个味道之外,其实个气氛都几重要,呢间餐厅喺呢度我谂冇10年都有八年,我途中食过大概三次左右,当今次系第四次啦,印象中嘅味道唔系话十分之突出,但系食物款式系比较特别。今日我冇拣到呢度最出名嘅菜式,例如炸猪手或者墨鱼面,反而拣咗啲我之前冇食过嘅𩠌。包括鸭汁荷叶饭,泰式奶油大虾,芋头蟹,花雕醉鸡煲,黄金蚝同埋粟米肉粒羹。由最简单嘅粟米肉粒羹,讲起其实味道就冇乜特别,系普通嘅味道,但就偏咸。泰式奶油大虾食落去嘅就似泰式红咖喱味道,唔辣,奶油味重,椰味重,大虾就应该系用咗大头虾。肉质都算爽口,系圆身形嘅大头虾。另外配嘅猪仔包,比个主菜更加好味,热辣辣,外脆内软,小小汁食更好。呢个芋头蟹都系时价,问咗系膏蟹,系一只一只计,咁我哋呢一只就有一斤半,价钱系$550,其实价钱系贵左啲,但系又想试吓芋头蟹究竟系乜嘢味道。咁佢嘅味道就系咸芋头味同埋蜡味比较重,芋头就已经煮到好软,如果想揾一件件嘅芋头来食,你就只有两三旧。大部份都系芋蓉,一般仲加左啲润肠同埋腊肠嘅粒粒,所以佢哋嘅味道都比较重。老板介绍一定要用佢𠮶块脆多士点上黎食,咁样食落去又唔会制,又食到唒d芋蓉。佢呢个膏蟹嘅膏尚算好多,系硬
老板介绍一定要用佢𠮶块脆多士点上黎食,咁样食落去又唔会制,又食到唒d芋蓉。佢呢个膏蟹嘅膏尚算好多,系硬身的。芋蓉入边会有好多膏跌左出嚟,所以一定要食埋佢啲芋蓉,唔好浪费。
至于呢个花雕鸡,系有半只鸡,不过都几大只,另外仲有十几粒鸡子。只鸡已经预先淹左,所以会有淡淡的酒香。佢嘅花雕汤底有好多药材,如果啱啱开始饮个汤就会觉得只有药香,唔够味,唔系咁好,但系当啲鸡滚得耐,去到尾声嘅时候,成个汤就会变到好好饮,饮完就热辣辣。
佢个鸭汁荷叶饭味道就好似普通蒸饭咁样,唔太特别。但啲饭就整到好淋,好有荷叶嘅香。
平时食咩就食黄金鲜鱿同埋黄金虾比较多,今次就试吓呢一个黄金蚝。虽然系用普通嘅生蚝,但系炸出嚟外面嘅黄金完全包住左只生蚝,咬落去又鲜味。另外俾咗生菜你包住嚟食,减轻油嘅感觉,唔会觉得好漏。
我地一路食一路研究紧,究竟呢度点解每一晚都咁多人,究竟系因为买咗广告呀,定真系咁好食。到最后见到老板行过嚟同你饮酒,然后又表演跳舞又叫大家一齐影相,好识制造气氛,种感觉系乐也融融的感觉,同每一枱都甘fd,真系抵老板赚。
  • 战斗碗