2024-09-26
中环兰桂芳餐厅几有情调,巨型火红玫瑰衬托纯白钢琴好抢眼主打法式fine dining,卖相还好。外藉男经理和其他职员系友善和有礼貌Red Wine~本身点咗白酒、嚟到竟然变成红酒,我okay照饮。House wine嚟讲呢杯红酒几顺口唔会呛喉4 Course Set Dinner■Starter▪︎Foie Gras & Grape with Port Wine波特酒酿葡萄· 法式鹅肝冻~上面个pastry好似雕花咁靓,咬落几脆揭开酥皮花里面系鹅肝冻和酒酿青提,都系搽多士,碟上唧咗啲醋汁拌肝冻一齐食,鹅肝冻质地较实在争咁啲柔滑口感,提子几清甜■Soup▪︎Lobster Basque Cappuccino 法式澳洲活龙虾汤~另+HK$48一尝龙虾汤,味道浓鲜有啲虾肉,味道几香MainDried Age Australia Leopard Coral Trout 干式熟成澳洲红东星斑柳~钟意食鱼,点咗呢款红东星斑柳卖相不赖、金黄外皮煎得几靓,肉质几嫩带点香甜Dessert Lemon Tart季节限定是日甜品 柠檬挞~颜值不俗,叶形pastry嘅味道同前菜啲雕花酥皮如出一辙围边装饰似雀巢嘅系
Red Wine
4 Course Set Dinner
■Starter
波特酒酿葡萄· 法式鹅肝冻
~上面个pastry好似雕花咁靓,咬落几脆
■Soup
干式熟成澳洲红东星斑柳
Dessert
Lemon Tart
季节限定是日甜品 柠檬挞
~颜值不俗,叶形pastry嘅味道同前菜啲雕花酥皮如出一辙
围边装饰似雀巢嘅系朱古力,柠檬挞皮称得上酥松,柠檬馅几creamy、味道几酸咪咪