2019-07-16
睇Toy Story 4之前食个快饭,一落小巴就见到时新快餐店。昔日旧店分家,大哥系芜湖街开左SHKB1963,二哥就用原名系黄埔开左间。之前食过大哥果间,今次试下二哥呢间比拼下。呢度舖面较大,平日晚上到七点半都差唔多有八成满,不过食快餐就系流转快,唔驶等位。一行入黎收银姐姐就俾个餐牌叫我坐低慢慢睇,又唔会催你落单。餐牌真系好多野拣,除左招牌既汉堡外,碟头饭、粉面都有好多𩠌选择。唔想谂既话仲有套餐拣,不过我地想试推介既炸鸡脾,所以就散叫左两个双层汉堡包、两个小食同一杯特饮share。落单之后等大概十分钟就叫号去柜面自取,所有野食都系热辣辣即叫即整,即刻加哂分。个汉堡望落去好似细细个,但食落去会发觉好有份量,双层汉堡包有两大块肉,女仔食到一半都饱左一半。块汉堡用新鲜牛肉配料整成,食落同二哥店既唔同。最好味既就系个时新酱,比平常既沙律酱稀d,但夹杂著好多果粒,系种清新感而唔系突兀既甜,好味过超市买到既水果沙律酱好多。 配料可以拣芝士、火腿同煎蛋,比旧店多左火腿拣,岩哂食肉兽。不过我都系钟意芝士同煎蛋,食返原店风味,口感rich d炸鸡脾真系不得了,外皮脆得黎系炸到好干身,冇乜多余既油流出黎
炸鸡脾真系不得了,外皮脆得黎系炸到好干身,冇乜多余既油流出黎。而且脆皮系全靠鸡皮本身,唔系额外既炸粉,好原汁原味。 最劲既系入面既肉超级嫩滑、饱满多汁,唔会炸到干柴咁。 味道都腌得好入味,唔会过咸又唔会食到雪味。
吉列脆鱼饼都唔系泰式鱼饼果种,而系有层薄薄既吉列炸粉包住夹有八爪鱼粒既鱼胶,非常弹牙鲜味,再点果味既时新酱,好好食。
食咁多炸野都要饮返杯冰,菠萝冰真系好多菠萝粒,唔算太甜,都几解渴。
虽然系快餐,但系都可以食得好好味先去睇戏,唔驶挨麦记,份量都好满足。整体黎讲两间时新都各有千秋,当然如果可以集百家之大成就最好啦。