2018-05-21
今日天气太热, 热到完全打消出街买送煮饭既念头, 所以夜晚就系屋企附近揾食医肚。经过上海厅, 谂起好耐之前帮衬过, 印象中食物质素唔差, 所以我地就决定入去食Dinner~平日晚人流很旺, 似乎吸引唔少街坊客帮衬。我地Order左几款小食share一齐食~【话梅花雕醉鸡】HK$72其实唔太食得出话梅味, 反而阵阵既香醇酒味更为突出, 鸡肉嫩滑入味, 冻食岩哂解闷热。 【红油抄手】HK$43抄手皮薄滑身, 内里有鲜甜肉汁, 加上炸蒜, 个汁带少少辣, 几惹味 【红袍辣子鸡】HK$73每件炸鸡件表面都包上一层薄薄既辣汁, 亦冇影响到炸皮既脆感, 入口辣味慢慢渗出, 刺激一下味蕾, 正!【生煎锅贴】HK$35锅贴中有丰富汤汁, 一咬之下, 汤汁四溅, 肉汁丰富, 如果锅贴底部再煎香一点会更好~【高力豆沙香蕉】HK$46表面松软, 洒上糖粉增加少少甜味, 内里有豆沙同埋一小片香蕉, 整体唔会太甜。晚上茶位每位$4, 待应们都很主动加茶, 收碟, 服务质素唔错, 而且上菜速度几快, bookmark成为我家饭堂之一!
平日晚人流很旺, 似乎吸引唔少街坊客帮衬。
我地Order左几款小食share一齐食~
【话梅花雕醉鸡】HK$72
【红油抄手】HK$43