2019-02-20 71 浏览
终于安然地赶完deadline,上司决定请我食番餐以示奖励。上司实在太好,做完资料搜集后,决定带我到铜锣湾的Neighbor巴马火腿蜜瓜沙律油醋汁@新鲜沙律菜加上一片片巴马火腿,巴马火腿够哂咸香惹味,配上清甜多汁嘅蜜瓜,天然嘅甜味中和返咸香,果然系完美配搭。黑醋另上,可以自行调节酸度,健康得黎又清新醒胃炭烧和牛配三文鱼籽@三文鱼籽铺放喺两片青瓜上,同和牛粒一齐以铁板上,和牛粒上嘅柴鱼片增添了日式风味。第一次食暖嘅三文鱼籽,感觉其实同平时都差唔多,口感脆嫩甘香,温感黎讲有啲得意;和牛粒都唔错,不过熟度有啲难控制,容易有过熟嘅情况美国安格斯肉眼@呢到嘅肉眼扒份量十足,够哂大块厚身,点左七成熟,肉质带少少粉嫩,脂油比例适中,食落有啲嚼劲,牛味都几浓厚。另外有薯条同沙律作伴菜,薯条都几粗身,炸得好香口,好快就清哂,最特别系芝士焗牛油果,切好粒嘅牛油果,加上少量芝士,唔会太腻,又令人食唔停水牛城鸡翼@外皮热辣香脆,内里鸡肉好嫩滑,配上甜甜辣辣嘅酱汁,好过瘾,连平时唔食鸡翼皮嘅朋友都成只食哂芝芝芒芒雪沙@芒果沙冰再加上奶盖,饮落芒果味好清新,同奶盖顺滑嘅口感,配合起来绵绵滑滑,咸甜得宜
2019-02-18