2020-01-07 1418 浏览
朋友多番介绍这间「The Grill Room」话食物质素好高,想约我去试试。今晚有机会啦!我地 booking 6:30,到餐厅后已见有两台客在进餐,看来应该好多捧场客。侍应亦好快安排了我们入坐高台,坐位舒适宽敞,云石台面清幽高雅,还可以睇到餐厅内的 open kitchen,感觉好 relax。我这位为食猫粗略睇下餐牌,已有好几款想食,但胃只有ㄧ个,今次只好先试两款厨师推荐食物吧!刚好 Set Dinner 包括有 1 Main + 1 Entree + 1 Dessert 都是我想食的!ㄧ于叫ㄧ客 Set Dinner 再加ㄧ客散叫主食和两杯饮品应该好足够。Set Dinner Entree 拣了青苹果巴马火腿藜麦杏仁沙律,食材好丰富又新鲜,青苹果的爽脆配上巴马火腿的咸香,味道好夹。加上营养丰富嘅藜麦和香脆的杏仁片配上甜甜酸酸的香醋汁,又健康又好食。Set Dinner Main Course 㨂咗烧美国安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(16oz),点菜时侍应细心跟我地讲,7成熟肉质会硬少少。但上台时见肉眼扒Grill 得好靓,亦传来阵阵肉香,再用刀切下放入口中,肉汁浓郁丰富,口感嫩滑冇

,点菜时侍应细心跟我地讲,7成熟肉质会硬少少。但上台时见肉眼扒Grill 得好靓,亦传来阵阵肉香,再用刀切下放入口中,肉汁浓郁丰富,口感嫩滑冇筋,火候刚刚好。配埋旁边的香滑黑松露薯蓉,真系绝配👍👍。对先前侍应给我的忠告,绝对不用担心,因为件肉眼真系好好食。

Set Dinner Dessert 拣咗法式椰奶冻配芒果汁,甜品亦好好味,淡淡椰子香的奶冻,淋上新鲜打制的芒果汁,又香又甜又滑,正!!

另ㄧ碟主菜是烧呑拿鱼扒配香草意大利黄瓜,上台时见其卖相十分吸引,大大件粉红色的吞拿鱼扒放在意大利黄瓜粒上,碟旁还淋有翠绿和清香的香草汁,只是睇都已有视觉和臭觉享受😍。再尝其味,呑拿鱼扒虽然好厚,但厨师只是烧香了外层,内层仍是保持五成熟,令鱼肉质地不会粗硬,食下亦没有筋,腍滑软。再配上意大利黄瓜粒和香草汁ㄧ起进食,真系好食到唔想同朋友 share

饮品方面餐厅推出以$98可叫两杯指定饮品,选择包括有红酒、白酒、啤酒、鸡尾精、冇酒精鸡尾酒,都几抵饮。我就叫了杯冇酒精鸡尾酒 Beach Babe 内有荔枝、青柠、薄荷、Soda 制成,十分清爽, 啱晒炎炎夏日饮用

叧ㄧ杯就叫了有酒精的 Apple Smash 内有白兰地、苹果、柠檬,香香甜甜,好易入口,饮多几杯都唔觉。

今次真系要赞下我朋友,介绍咗这间不论食物、饮品、环境都好好的餐厅俾我。下次再来,等我请客。

青苹果巴马火腿藜麦杏仁沙律

烧呑拿鱼扒配香草意大利黄瓜

烧美国安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(16oz)

Apple Smash

Beach Babe

法式椰奶冻配芒果汁
2019-07-09
青苹果巴马火腿藜麦杏仁沙律
烧呑拿鱼扒配香草意大利黄瓜
烧美国安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉(16oz)
Apple Smash
Beach Babe