2018-03-21
呢间台式火锅好火红, 短短日子已开左几间分店, 证明相当受欢迎, 今次食到黎佐敦分店地点都算易揾, 出左港铁行几分钟就揾到!店内一贯深木色装饰, 配以红红灯笼, 几古色古香FEEL设有酱料区, 自行出去"混酱"火锅食材够多选择, 台湾独有食材呢度都有, 想食正宗台式火锅无难度几款特色养生汤底比你选择, 仲有双拼选择麻辣锅拼宁神养心锅 (以较高价钱汤底收费)麻辣汤底以多种香料及药材调制, 配以鸭血及冻豆腐, 辣度由大中少小可选择)呢度嘅麻辣汤底系我食过咁多间台式火锅当中最岩口味, 汤底够香之余辣度又岩岩好, 内里配鸭血同冻豆腐, 两者同麻辣系好岩数, 鸭血扎实得黎入口够嫩滑, 唔会一夹即散; 冻豆腐索入汤汁, 一咬即爆汁, 绝配!惊喜仲有送你一客追加鸭血(腰果眼MODE出现)!!宁神养心锅则以川芎, 白芷, 天麻, 当归, 鲜鸡及鱼头调制, 好香药材味, 有半只竹丝鸡及鱼头, 材料非常丰富, 未火锅前先饮碗靓汤先, 鲜甜味美, 饮完感觉舒服!LIKE佢地facbook同打卡, 即场送你咸柠七, 咁著数当然咪执输啦火锅时间正式开始: 嘉美农场鸡肉 ($108) - 鲜嫩无骨鸡肉, 去埋皮等
地点都算易揾, 出左港铁行几分钟就揾到!
店内一贯深木色装饰, 配以红红灯笼, 几古色古香FEEL
设有酱料区, 自行出去"混酱"
几款特色养生汤底比你选择, 仲有双拼
选择麻辣锅拼宁神养心锅 (以较高价钱汤底收费)
惊喜仲有送你一客追加鸭血(腰果眼MODE出现)!!
火锅时间正式开始:
嘉美农场鸡肉 ($108) - 鲜嫩无骨鸡肉, 去埋皮等你食得健康D!
肉质几滑, 鸡味比较出!
即炸脆响铃 ($68) - 一条份量唔太大, 唔惊食一条太油腻, 放落汤几秒就食得, 几重豆味!
墨鱼丸 ($40/半份) - 除返一粒要成$10, 好在口感确系弹牙, 食到墨鱼粒, 真材实料呢!
自家制极品水饺 ($42/半份) 及 自家制韮菜饺 ($42/半份)
水饺皮薄馅靓, 有原只鲜虾, 猪肉及木耳丝, 食起黎几重口感及味道, 果然系极品!
而韮菜饺够饱满, 皮较水饺为厚, 咬落有满满韮菜味, 菜同肉嘅比例亦都恰当!
杂锦蔬菜盘 ($68) - 一盘有几款菜 (娃娃菜, 小棠菜, 生菜等)及菇, 粟米够甜, 娃娃菜烚完仲甜!
宽粉条 ($38) - 入口够滑, 口感烟韧, 烚至透明色就食得, 每次黎都必叫!
怕热气?! 唔驶怕㖞, 送上甜品, 之前食过沙冰, 今次系雪糕球, 冰火二重奏, 掂晒!