2015-07-03
父亲节老公再次挑选李公馆与他父亲庆祝!首先有凉菜,芥末木耳伴海蜇 (唔太记得个名) 呢碟凉菜几过隐!杏汁猪肺汤我本身唔钟爱杏汁味同内脏,所以我无饮过,但我就闻到浓浓既杏汁味,如果喜欢杏汁既人应该好钟意,我见其他人饮完又要添,再食埋汤渣!古法炆腩翅内有冬菇,火腩,菜,鱼头,鱼鲛等,呢个𩠌较重口味,但鱼炆完仲好滑!鲜茄浓汤浸时蔬故明思意记系用浓浓蕃茄汤浸时菜,当日厨师用左津白,超入味,正!冬阴公煮花甲呢个劲喇,个冬阴公仲好味过九龙城某泰菜馆,仲有人当汤饮添,加上花甲都好鲜甜及足料唔会好似出面果d咁夹三次先得一粒肉。薯仔蒜片牛柳粒开正我至爱既薯仔,呢度薯仔外面甜甜脆脆,外面有少少似麦芽糖咁,牛粒唔un有牛味,无比甜味盖过!冰镇咕噜肉 (特别版)呢味真系镇店之宝,带亲朋友黎试都会指定食呢味,有得睇有得食。全部生果,咕噜肉外面都有层糖然后放落d冰入面,当一口咬落去就感受到外脆内暖,原来仲加左个架隔住怕d冰融左会整淋d肉,真系好细心喔!脆皮牛腩配咖喱汁真系从未试过,牛腩外有一层用浆粉做既皮,咬落去外脆肉淋,牛腩完全黏牙,为左唔嘥咖喱汁,屋企人更要另叫白饭将佢扫清!花雕蛋白蒸虾球 (雪影藏龙)蛋白蒸
杏汁猪肺汤
古法炆腩翅
鲜茄浓汤浸时蔬
冬阴公煮花甲
薯仔蒜片牛柳粒
冰镇咕噜肉 (特别版)
脆皮牛腩配咖喱汁
花雕蛋白蒸虾球 (雪影藏龙)
蛋白蒸得好滑,本人略嫌花雕较浓可略减,虾球尚算爽口!