2023-01-06
第三次食呢间新加坡餐厅 - 星怡,对上两次试咗尖沙咀iSquare店,食物高水准而且完全冇令我失望,所以今次带我妈试下黄大仙现崇山新开冇耐嘅分店呢度出名新加坡美食,所以就叫咗啲新加坡菜式俾我妈试🌟新加坡海南鸡饭鸡煮到啱啱好熟,所以非常嫩滑,本身嘅豉油都已经几好味,点埋另上嘅黑酱油同辣酱,甜中带辣,令味道更有层次油饭香而不油,仲食到一丝丝嘅姜丝鸡汤鲜甜味浓,入面仲有啲好滑嘅豆腐粒🌟肉骨茶配饭有别于其他马来西亚餐厅整嘅肉骨茶,呢度系整番新加坡嘅style,系好浓嘅胡椒白汤,入面有原粒蒜头,而汤入面有好多件金沙骨,煲得好淋好入味,连软骨位都可以一咬就碎,用啲肉点下蒜蓉辣椒豉油黎送饭一流另外,同新加坡啲餐厅一样,跟餐有少量油条,我要大赞呢个油条,真系炸得好脆,完全估唔到咁好食,点一点个汤黎食都仲系好脆🌟南洋咖吔多士(榴梿)呢样小食其实有蛋黄、榴梿、班兰3只味拣,但我拣咗特别少少嘅榴梿味,味道的确几重榴梿味,而呢碟出色嘅地方系多士烤到外脆内软,带有微温,而入面嘅牛油完全冇溶,所以食落嘅口感层次都好正🌟串烧(猪/牛/鸡)试哂猪、牛、鸡各一串,烧得唔干,啲肉仲保持到几嫩,而个沙爹酱都好惹味整体黎讲,
呢度出名新加坡美食,所以就叫咗啲新加坡菜式俾我妈试
🌟新加坡海南鸡饭
油饭香而不油,仲食到一丝丝嘅姜丝
鸡汤鲜甜味浓,入面仲有啲好滑嘅豆腐粒
新加坡海南鸡饭
新加坡海南鸡饭
🌟肉骨茶配饭
肉骨茶配饭
肉骨茶配饭
🌟南洋咖吔多士(榴梿)
南洋咖吔多士(榴梿)
🌟串烧(猪/牛/鸡)
串烧(3串)
整体黎讲,样样都好高质,连我妈都好满意呢一餐
芒果椰汁沙冰、黑糖寒天椰汁冰
我觉得呢间分店嘅水准可以媲美尖沙咀店,空间又阔落啲,仲有室外座位可以睇波同掟飞镖,同朋友食饭黎呢间都系唔错嘅选择