2016-08-15 1472 浏览
请朋友食生日饭, 朋友话想到呢间Amour Corner 食海鲜, 一于同佢嚟食。 其实好耐之前我已经同另一个朋友食过一次, 今次再嚟,依然能保持水准, 抵赞!朋友想食 ,就叫了个海鲜拼盘, 拼盘有法国N4珍珠生蚝、 西班牙大头虾、 鲍鱼仔及蓝青口。 拼盘一到,我已经被又大又红的大头虾吸引著视线, 急不及待的已拎咗只大头虾到自己碟上, 大头虾都几大只几长, 拼落刀叉旁边都占咗刀叉三分二长度。 剥壳𠮶时, 虾身juicy,有很多水滴出来。 我轻轻舔一舔手指, 真系好甜, 剥完只虾放入口𠮶下, 啖啖肉又爽又鲜甜。 同朋友一人一只唔够喉啰! 珍珠生蚝睇落唔算肥美, 但食落去都好味, 呢种法国N4珍珠生蚝系偏咸嘅, 海水味较重, 但我钟意海水味重啲嘅生蚝, 蚝肉都几滑, 由于细只嘅关系,真系可以“good”一声咁吞咗落去…… 鲍鱼仔同蓝青口就麻麻地啦!呢度都系主打二人晚餐, 前菜有 巴马臣火腿配哈密瓜 、青苹果鹅肝多士、凯撒沙律及是日餐汤西兰花忌廉汤 ,主菜点左烧烤酱汁猪肋骨, 忌廉汁烟三文鱼菠菜意粉。巴马臣火腿够干身够咸香, 味道够浓,系好食嘅! 青苹果鹅肝多士依然系一个好配搭, 煎咗嘅鹅肝

海鲜拼盘
巴马臣火腿配哈密瓜 、青苹果鹅肝多士
青苹果鹅肝多士
巴马臣火腿够干身够咸香, 味道够浓,系好食嘅! 青苹果鹅肝多士依然系一个好配搭, 煎咗嘅鹅肝热辣辣,鹅肝油浸晒入多士里面, 鹅肝本身有少少厚度, 青苹果的果酸味中和了鹅肝本身的油腻, 如果唔系好难成啖鹅肝摆入口。

个西兰花忌廉汤好特别, 西兰花已磨成碎, 但磨得好幼细,而且成碗汤都充满浓郁西兰花及忌廉汤味, 咸咸哋都几好味嘅!
烧烤酱猪肋骨盆满江红的且香喷喷, 没想到一刀切下去是如此的爽林, 很快便把他们分开了, 肉质士林儿园的一点也不干一点也不难咬, 烧烤酱酸酸甜甜的很醒胄,只不过周边的部分手为㶶了小小。
烧烤酱猪肋骨
忌廉汁烟三文鱼菠菜意粉, 卖相可以再好看一点, 味道一般,但烟三文鱼可再大件或多少少。
忌廉汁烟三文鱼菠菜意粉
甜品不能不吃吧! 意式奶冻及dreyers雪糕蛋卷 - 曲奇雪糕没什么特别但不得不提他们的牛奶布甸,充满奶香而且浓滑, 甜度刚刚好。
意式奶冻及dreyers雪糕蛋卷
Amour Corner 水准依然保持得很好, 且很欣赏这里的上菜速度及效率性高 , 每碟𩠌都是即点即做, 一碟接一碟时间调教得刚刚好, 虽然座无虚席,但我们都不用等上菜,是十分周到的服务。
2016-08-09
意式奶冻及dreyers雪糕蛋卷