2022-06-04 1191 浏览
星期六要去MoKo「新世记广场」买嘢,顺便早少少嚟到食个brunch。咁早开门嘅,「翠园」同「念川居」都系唔错嘅选择。回味上次喺「又一城」食过「望月楼」嘅「雪山叉烧包」,今次就帮衬返佢哋间姊妹店「念川居」。10:15am入座,限时90分钟,即刻落单。「雪山叉烧包」👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼,墨西哥酥皮入面,叉烧馅料热辣辣,个包底脆口,应该系焗之余再煎过嚟。「苹果叉烧酥」👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾👎🏾,以为系焗嘅叉烧酥,原来系用千层丝酥皮铺上芝麻包住嚟炸,虽然香脆可口,可惜炸物一向唔系 ”our cup of tea”,浪费咗😅。「渝州冻面」👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼,冻幼面简单伴上青瓜丝、芽菜、淡酱油同葱花,食落面质爽口弹牙,花椒味香但唔会抢晒其他味道,葱花同青瓜丝清新爽口。寻常不过嘅食材,口感、味道不温不火,平衡得恰到好处。「红油抄手」👍🏼👍🏼👎🏾👎🏾👎🏾,作为主打川菜,呢个抄手麻、香、辣都唔够,只系得甜豉油同红油,相对略逊一筹。「蚂蚁上树」👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾,估唔到寻常不过嘅菜式,一样做到水准之上。上完洗手间,碟𩠌上台摊冻咗一阵,不过啲粉丝依然咁弹口,唔会黐埋一齐,又唔会干身,最重要唔会油淋淋。是日我

是日我哋两个$470落楼,唔算平,不过,绝对系有水准值回票价,睇嚟呢度,都应该会成为我哋嘅饮堂。