2021-07-07 170 浏览
一年一次嘅生日饭,梗系要好好庆祝一下啦。疫情咁耐都仲未可以去到日本,个心瘾又来啦,所以一定要去食餐好嘅慰劳吓自己。今次揾咗高级日本餐厅食厨师发板,有咁新鲜得咁新鲜。餐厅位于希云街,出面个门口超级神秘,入到去间隔10分宽阔,有铁板烧,又有厨师发板,但有铁板烧竟然系冇乜油烟味,抽风能力极强。佢𠮶度分咗三个餐,我同朋友拣咗第二个餐,有啲前菜,有八件寿司,有啲刺身,最后仲有甜品添。首先头盘就系风味茄子,平时唔食茄子嘅我都要试一试,师傅唔知点样整到个茄子好好食,而且好似炸过咁,好有油香,我解释唔到点整,不过真系好好食。在下一道前菜就系明太子鱿鱼, 10分爽甜而且好香名太子嘅香味,连隔离旧日本蕃茄都系特别腌制,最后师傅叫我哋食埋粒龙珠果青青个口。再嚟嘅系日本毛蟹肉捞蟹膏,配埋个蟹钳,首先食咗个蟹钳先,可以就咁食到个蟹嘅清甜,另外蟹膏加埋蟹肉真系好鲜。食咗几前菜后,食埋个北海道白粟米,呢个粟米系非常清甜,而且系未煮过嘅,系一个十分之大嘅惊喜。嚟啦嚟啦,食咗几味前菜之后,就开始食刺身啦,蓝鲸野生拖罗真系冇得输,师傅仲好细心咁帮我哋起走晒啲筋,除咗入口即溶之外,仲要淡淡油香,真系想叫师傅比多两旧我。另
嚟啦嚟啦,食咗几味前菜之后,就开始食刺身啦,蓝鲸野生拖罗真系冇得输,师傅仲好细心咁帮我哋起走晒啲筋,除咗入口即溶之外,仲要淡淡油香,真系想叫师傅比多两旧我。另一道就系沙甸鱼卷,师傅话沙甸鱼系啱啱今日日本直送,配埋青瓜加紫菜仲有少少柚子皮,唔腥之余仲好爽口。师傅亦都将个白象拔蚌片左俾我哋食,爽口弹牙仲要好鲜,真系冇黎错。中间嚟咗个热食,热食就系面豉虾膏汁配魔芋,面豉汁先系主角,配埋爽口弹牙嘅大虾,真系非常之嘢未。嚟到寿司啦,味道系由浅入深嘅,左口鱼寿司,鱼香满布左成个口,另外用烟熏咗嘅平静鱼食到成个口都好香,师傅仲喺我哋面前活生生咁样整咗个虾寿司俾我哋,而虾头亦都攞咗去咋,炸完都有得食饭添。食完吞拿鱼寿司之后仲可以食中拖罗,层次一度一度咁高落去,之后最尾就系两只色嘅海胆,师傅好重手咁毕咗好多海胆俾我哋,真系大件夹抵食,你以为食完啦咩,职员就拎咗个奶白嘅豆腐汤俾我哋,个汤系用我哋刺身嘅鱼骨熬制出嚟,连个红萝卜都有心思过人,最后食埋蛋糕,雪糕,同埋绿茶奶冻,呢个生日饭真系十分之圆满。