2014-11-27
今晚家姐请食饭,拣咗亲戚都就脚嘅九龙城。馥苑耐唔耐都会去饮茶食饭,水准好稳定,是晚亦唔例外。9个人叫咗9样嘢。我最钟意香口嘢,乳猪层肥膏好薄但又有啲肥唔会干争争,够热又皮脆肉嫩🐽。玉树麒麟蒸素豆腐,啲豆腐软滑但豆味稍逊,除咗有弹嘅冬菇,原来仲有块偏腍但仍爽嘅大头菜,令到口感变化多端。沙姜鸡点埋沙姜咸香惹味,另一大爱💖!南乳炆粗斋有南乳味,啲豆腐索哂汁送饭最好。大海杉有两食分别系炒同炆,鱼肉几滑唔错。瑶柱蛋白炒饭粒粒分明,调味刚好唔会过咸或冇味。其实已经饱饱地,但都加咗两个𩠌:烧汁野菌炒猪颈肉,肉算爽、大良炒鲜奶冇㶶味亦唔太油有水准。最后,送糖水居然有4款拣😱,我要咗好耐冇食过嘅麦米粥,唔太甜又有粒粒好好咬。成晚我哋都鸡啄唔断倾偈,好丰富同美满嘅一个聚餐!😄
馥苑耐唔耐都会去饮茶食饭,水准好稳定,是晚亦唔例外。