Cucina

Cucina 呢种餐厅你唔会成日去,可能一年去两次,但系永无失准。每一次去都会觉得啲嘢好好食,但系奇怪嘅就系佢唔会令到我好频密地想去。可能系我自己花心,香港嘅美食实在太多,又有时钟意食啲地踎啲casual啲嘅嘢。不过餐厅转左型。以前系好传统嘅意大利餐厅。全部手工意大利粉,手工pizza, 乜嘢菜式都会拉橄榄油一圈。而家变咗摩登咗好多。好识讲我见唔到意大利菜嘅影子了。摆盘系靓咗好多,食物都好味嘅。但系总系带有一丝遗憾。尤其见到意大利籍厨师系open kitchen,觉得佢180度转左自己嘅Menu,就咁叹个世界系咪一定要咁转?传统意大利餐又系fine dining 嘅真系买少见少。