2021-12-27
每年大时大节相信唔少人都会选择出去外面揾间靓餐厅同自己另一半去撑枱脚,而系今个圣诞节嘅我亦唔例外,都系面对住相同嘅问题"圣诞节去边间餐厅庆祝好??";正当我惆怅紧之际,就系IG见到"1960"做紧圣诞节SET DINNER又俾我临时临急喺一个星期前顺利成功Book到位(本身心谂一定Full梗,但系好彩最后一张双人枱都俾我Book到),咁就一定要试试佢喇!!话咁快就到圣诞个晚,我订左啲晚上6点钟(准时到达),刚好喺晚餐时段开始!人流都开始多,但由于订左枱嘅关系好快就入到去; 入到去嘅感觉虽然唔似得出面啲餐厅咁有View有咩特别嘅Decroation,但俾我感觉真系好似去左英国嘅地下餐厅咁,红砖嘅设计+播住英伦风格嘅音乐真系去啲感觉返晒嚟到前奏点菜方面,由于系圣诞节关系,Menu一早己经Set好咗而我同老婆亦都费左一段时间去谂食乜好(事关样样都好吸引)!。。。拣好!顺序落去~第一道系"周打海鲜汤"-卖相唔错之余亦唔好以为系坊间嘅罐头汤,浓度唔会太糊或者太稀,每啖都有浓浓嘅海鲜味同薄切嘅烟肉粒配埋少少伴碟嘅辣粉,饮完即刻成个人都warm晒!Appetiser 我哋两人就拣左‘水牛芝士沙律’同
。
拣好!顺序落去~
周打海鲜汤
水牛芝士沙律
香脆鱼手指配刁草酱
黑松露薯条
Appetiser 我哋两人就拣左‘水牛芝士沙律’同‘香脆鱼手指配刁草酱’~本身以为水牛芝士会好腻同好滞,但嚟到嘅时候水牛芝士捞埋厚切蕃茄+火箭菜不但无刚刚所讲嘅感觉,反而愈食愈开胃; 而‘香脆鱼手指配刁草酱’嘅鱼肉就略嫌有少少粉(个人喜欢咬落会有鱼肉块嘅口感)但值得一赞嘅系上碟嚟到仲系热辣辣同脆,食得出系即叫即炸!(另外我哋仲加左$28配多个黑松露粉薯条,都系值得一赞嘅snack嚟!)
1855美国顶级黑安格斯肉眼扒
红酒烩羊膝
嚟到戏肉主菜啦!我哋叫咗‘红酒烩羊膝’同‘黑安格斯肉眼扒‘ ~ 牛扒相信香港人周围揾间餐厅都食到(但好食与否就另当别论),而今次食嘅呢块‘黑安格斯肉眼扒‘ 嚟到我面前已经相当吸引兼惊讶,吸引系见到块扒相当厚切>惊讶系块扒相当于我两块面加埋!熟嘅程度介乎medium - medium well 左右,对我嚟讲系perfect fit而且食落唔系’鞋烚烚‘嘅口感,呢下先紧要!;‘红酒烩羊膝’ 系老婆嘅主菜,食落嘅第一个感觉系非常之’嫩‘,羊膝嘅大小虽然无块牛扒咁夸张,但都同德国猪手嘅比例有得fight,而且块羊膝皮唔太韧同唔太肥,Ladies们食都唔需要担心食唔晒!
脆米朱古力慕丝
主菜finished>就系精选甜品‘脆米Chocolate mousse’ (Menu写精选甜品only, 所以个名系我改嘅);朱古力mousse打得好幼滑配埋脆米感觉好过食雪糕(最紧要又系唔会太甜)
成个Christmas Dinner Set食左约一个半钟左右,埋单七百零蚊左右(食到非常饱!!奉劝各位食之前唔使打底)老婆亦感觉呢个圣诞晚餐安排得唔错,之后会再encore!