2019-10-16 598 浏览
临近秋冬,就到泰国一年一度既水灯节啦⛵🕯️今晚就同一大班friend一齐到荃湾 亚来唛唛食泰国菜,试下呢几款期间限定菜式🐘位置有少少难揾,如果地铁站出行路面既话,上返天桥见到大家乐入口再上一层就到啦。门面已经充满泰国水灯节风格🎉有条船仔可以俾客人写上愿望,放上蜡烛花上。天花挂有多个黄黄橙橙的灯笼🏮红肉火龙果沙冰一坐低即刻叫左杯红肉火龙果沙冰解渴。泰国菜食得多,平时都系椰青,珍多冰等等,火龙果沙冰比较少有。听讲红肉火龙果更加多纤维,梗系要试下啦。餐厅用新鲜火龙果榨汁,味道天然,甜度适中😋仲咬到粒粒火龙果籽原只泰皇香茅烧鸡一大班人既好处就系可以叫全只烤鸡❤️厨房已预先烤过一次,上枱时再用香茅烧出火焰,视觉度满分👍🔥食法有两种,大家可以选择手撕鸡肉,或者叫厨师切件碎上,我咁懒梗系拣后者。烤鸡系我呢餐心目中既No. 1😍 鸡肉嫩滑,唔会烤得太耐令肉质全干。最满意既系烤至香脆的鸡皮😋😋点埋特制酱汁更加惹味👍泰式潮爆炸鲜鱿炸鱿鱼圈一串串 串起来,一定要点sauce,少少辣好味。至于下面的鱿鱼圈同鱿鱼须,就可以配搭香茅,辣椒,泰式香叶等香料一同食用😉冬阴公海鲜汤香茅味特出🥬有多种海鲜,酸辣度调较得刚刚好

红肉火龙果沙冰

原只泰皇香茅烧鸡

泰式潮爆炸鲜鱿

冬阴公海鲜汤
香茅味特出🥬有多种海鲜,酸辣度调较得刚刚好。香味浓郁🍲

脆脆泰唛
水灯节泰北面,听讲泰国人在河边放水灯后,传统上会食呢种泰北面。炸米,自家制酸菜,沾上浓郁咖喱配搭相宜,味道不错。尤其钟意餐厅的自家制酸菜,酸味唔太特出反而有少少甜甜地咁😋

皇家米粉饼
米粉饼要快d食,唔系放耐左就唔脆架啦。有四只大虾,米粉饼加埋大虾一齐食用感觉较佳,净食会比较简单同干身。

香芒黑白糯米饭
泰国最出名最受欢迎既甜品😍🥭满满的椰汁淋系黑白糯米饭上,烟韧的糯米饭配上鲜甜芒果👍