2016-07-03
今晚约埋两个朋友收工系铜锣湾饮野吹水,拣左呢间酒吧。地方其实唔算好大,稍暗既灯光加埋bar枱,拿拿淋叫杯酒先。Drink list 日本酒果度有一杯柚子酒就叫左嚟试下。见到就杯既时候已经觉得好特别,因为酒杯好似不倒翁咁,微微倾斜,但又无倒泻。我脑海中立即闪出"永不倒的倾斜"。当时TBB有套剧叫"鬼同你OT",陈豪就系系度研究永不倒的倾斜,再加埋胡定欣同田蕊妮三人搞笑既演出,果时真系晚晚追。讲番呢杯柚子酒,贯彻"永不倒的倾斜",因为酒味唔重,就算多饮几杯都唔会醉倒。虽然酒味唔重,但柚子味够突出,我谂应该会几得女士欢心。饮得咁上下,系时候叫下佐酒小食。生磨芥末青瓜渍冷盘青瓜经常食,但今次呢个好有惊喜。未食已经闻到好香既芥末味,但望落去只会见到似酱油既颜色。食既时候青瓜爽口,而且够入味。味道唔算好辣,又唔会话攻鼻,但就好开胃。鸡泡鱼干一向都系我钟意既佐酒小食,少许硬身既鸡泡鱼干沾上沙律酱,够晒惹味。白饭鱼干平时都系一条条咁食,今次条条既白饭鱼干变成一大块,其香脆程度直迫薯片,有焕然一新既感觉。黑松露冷日本蕃茄看似普通既蕃茄原来顶部有黑松露。味道清淡既蕃茄,同味道强烈既黑松露形成强烈既对比,有
饮得咁上下,系时候叫下佐酒小食。
看似普通既蕃茄原来顶部有黑松露。味道清淡既蕃茄,同味道强烈既黑松露形成强烈既对比,有耳目一新既感觉。日本蕃茄口感讨好,新鲜既程度真系同平时食开既比下去。
非常大粒,表面见到稍有火灼过既痕迹。咬落去啖啖肉,又唔会烧得太干身。
够香口,鸡皮又够脆,食既时候小心辣亲。
入口松软,咬落烟烟韧韧,芝士唔会好"溜"。
两串既白鳝都系大大件,表面烧到金黄色彩。烧白鳝表面脆口,内里白鳝腍口,啖啖肉。
豆腐外表虽然似臭豆腐,但味绝对不失礼。香脆既外表,加上入面滑口既豆腐,只需些少酱汁,已经好好食。
日本小蕃薯,细细件,一口过,都几甜。
日本青椒仔,完全唔辣,可以放心食,唔知点解食落个感觉好似秋葵。
虽然酒已经饮晒,但望住呢杯永不倒的倾斜,我今晚决定煲番"鬼同你OT"!