今次行过永发茶餐厅,我就冲住佢嘅平民美食入去填肚。落座咗叫咗几样嘢,每样都有啲惊喜感。🍳🥓🍞首先系蛋挞,咬落去皮脆卜卜,蛋香浓郁得滞,暖暖哋,真系一啖嘅幸福!鸡批嘅皮酥得黎有点牛油香,鸡肉配咖哩嘅组合特别惹味,掂晒!红肠通粉个汤底几得意,有啲忌廉味,红肠又厚切又脆,食落去咬劲十足,啱晒我呢啲爱大口嚼嘅食客。炒蛋牛油餐包,𠮶个炒蛋唔系一般嘅滑,稍为少啲蛋汁但仍能满足我对嫩滑嘅要求;餐包涂上牛油,焗到啱啱好,真系经典配搭!冻奶茶呢杯,喺咁多家试过之后,终于喺呢度揾到刚刚好嘅比例!奶味足够,却又唔覆盖埋茶嘅阵味,就算唔算系最正,都系顶级享受。总体嚟讲,呢度嘅茶餐厅食物令人惊喜,无论系味道定系口感都系做得好好,食客你都应该试吓!下次路过,记得落嚟支持下本地小店,撑下香港嘅味道!🇭🇰