2012-06-30 50 浏览
睇咗openrice好多年,今次忍唔住要写一次。老友生日,一行十人为他庆祝,千拣万拣,拣著一肚气 !!!!!!!!因为有下场节目,所以提早6:30就开餐。这里是一所三层高的村屋,地下是厨房和可以坐两三围的地方,一楼全层大约可以坐八围左右。我地系选择了$300位的套餐(其实佢d套餐由$250-400位,但全部睇落去好似一样咁)虽然以咁嘅价钱可以吃到咁多样嘢算抵,但吃完之后,我宁愿俾多少少钱去吃其他海鲜菜馆。秘制海鲜汤:都系将d鱼、豆腐、芫茜、味精⋯滚埋一煲的鱼汤,但问老板娘用乜嘢鱼来煲,同埋点秘制法,佢答话系用石班仔同立鱼,煲佢几个钟⋯⋯⋯佢真系当我儍,一睇d鱼骨就知唔系石班仔同立鱼,只系d普通下栏杂鱼嚟 >=<清蒸鲍鱼仔:无乜特别,鲍鱼仔新鲜度一般。蒸扇贝:只只扇贝都唔黐壳,好有将d壳番用再加急冻带子的感觉。问伙记点解唔黐壳,同埋无晒d带子裙边?佢话师傅好体贴地先用刀帮我地起咗粒肉出嚟,惊我地起唔到㖞!信不信由你!!!!龙虾伊面:旧旧都系壳,D肉唔知去晒边,伊面味道OK,但点解一只龙虾有三支大触须嘅???清蒸海班:蒸到有点"鞋"口,而且d豉油好似汤咁多,浸到条鱼只有豉油

秘制海鲜汤:

清蒸鲍鱼仔:
无乜特别,鲍鱼仔新鲜度一般。

蒸扇贝:

龙虾伊面:

清蒸海班:
蒸到有点"鞋"口,而且d豉油好似汤咁多,浸到条鱼只有豉油味。

郊外油菜:
顾名思义:「油菜」真系油到爆!

美极虾:
应该系全晩最好味的「美极急冻虾」

椒盐濑尿虾:
每人一只好大只,但全枱人有3只系梅嘅 @=@

蛋白蒸蟹:
无膏无肉无乜味,街巿$100三只的货识!

生炒糯米饭:
真心话,全晚最好味的,但明明是一间海鲜食店,点解会系糯米饭最好味嘅?

最令人气结是最后的一幕,由于佢地上菜速度超快(快到影唔切相)而我们又吃得较慢,大约7:45老板娘行过话:唔好意思,你地张枱有人订咗7:30,人地到齐等咗好耐,不如你地埋咗张单先啦!转身望后,见有老有嫩企咗响度,都唔好意见慢慢食。点知拎返转头,伙记已经动手,将我地d骨碟放落去d未吃完的糯米饭和龙虾伊面度>=< >+<大佬呀!一个钟食10样𩠌,点食呀!我地已经超快地将所有嘢放落口,你想番枱做多轮生意都唔驶咁!所以我一定要将呢件事写出来俾大家知!
庆祝纪念
生日