2020-12-25 824 浏览
今日系平安夜,夜晚7:05落单叫左三个主菜两个前菜小食同饮品,落单时服务员小姐同我讲要等20分钟,到咗7:40都未有,就入去问我落单嘅女职员: 之前话等20分钟,而家已经30分钟。得到一句回覆就系「有就会叫你」,ok fine准备行返出去继续等嘅时候,意想不到系突然有个男职员一句喝过嚟,「今日多单呀!」,系喝,系态度极差嘅喝!发生咩事系你话等20分钟,我等到半个钟有多嚟催一下好大问题?之后我话:ok明白,以后唔会嚟帮衬然后该男职员继续「阿哥,今日边度食嘢都要等㗎啦,阿哥!」最后个「阿哥」仲要大大声讲,哈,阿哥?真系嬲咗我话,乜嘢阿哥呀!跟住该男职员怒睥住我,「你唔钟意我可以同你void咗张单,呢度好多餐厅你唔洗帮衬我地,要唔要void?」woo气焰之大我估佢一定系老板无误!我嘅time cost你点计?我四百蚊客仔可能你唔志左,但系住咗喺将中十几年,逢weekend实出街食或买外卖,就从来无咁俾人闹过,无错,系闹呀!学呢位男职员话斋,成个将军澳将中将广pop corn,天晋汇真系有好多餐厅,会接纳你意见永远唔会再帮衬。完。
之后我话:ok明白,以后唔会嚟帮衬
然后该男职员继续「阿哥,今日边度食嘢都要等㗎啦,阿哥!」
最后个「阿哥」仲要大大声讲,哈,阿哥?
真系嬲咗我话,乜嘢阿哥呀!
完。

2020-12-24
45 分钟 (外卖自取)