2020-04-01
德美算系我其中一个饭堂,一个月至少食两次,受到我既熏陶,我屋企人都变得爱食德美,今日父母问我晚餐去食德美寿司,我当然举脚赞成。鱼生丼同定食都会附送汤、沙律同甜品。沙律绝不马虎,唔系只得蔬菜,仲有一大粒带子。- 三色鱼生丼三色包括橙(三文鱼)、白(带子)同红(油甘鱼),鱼生多到覆盖成个醋饭。油甘鱼味道几甘香,带子一般,三文鱼几肥美。至于醋饭方面,饭粒黏度适中,酸度亦啱啱好,另外醋饭混入左冬菇片,更添香味。- 野菜牛肉锅定食汤底系寿喜烧汤底,汤底几香浓,温泉蛋可以平衡返酱汁嘅浓度,另外牛肉嫩滑,蔬菜吸收左汤底精华变得好甜。- 什锦天妇罗包括茄子、冬菇、芦笋、大虾、鱼同南瓜每款天妇罗既面衣几薄,不过炸得唔算均匀,例如南瓜,其中一面既面衣剥落左。我应该大虾>鱼> 芦笋>茄子>南瓜>冬菇。- 免治鸡肉棒外皮有少少焦脆,调味啱啱好唔会太咸。德美性价比仍然高,食物质素冇参差,上至鱼生丼下至天妇罗都几出色。
- 三色鱼生丼
- 野菜牛肉锅定食
- 什锦天妇罗
- 免治鸡肉棒
外皮有少少焦脆,调味啱啱好唔会太咸。