2017-02-18
最近朋友话佢睇唔知边度见到荃湾有间酒店自助餐做紧半价优惠😏我同几个朋友就决定做白老鼠去试下半价嘅质素如何。订位情况暂时唔算好爆,可能因为地点唔算太就脚,因为酒店确实位置系汀九桥底,要去嘅话搭的士固然最方便,但亦可选择酒店提供嘅穿梭巴士服务,于荃湾地铁站B3出口落楼梯就见㗎啦!班次每四个字一班,由穿梭巴开车到酒店需时大约20分钟,繁忙时段有点塞车就约30分钟,QT自己就觉得坐穿梭巴较方便👍🏻去到酒店搭lift 上一层就系自助餐餐厅位置,地方唔算好大,但齐整座位尚属有足够嘅走动空间。食物方面分咗四边个区域,近门口位嘅系刺身同雪糕区,刺生方面款式唔多但新鲜而且系即点即切唔会预先切定😌三文鱼、吞拿鱼等等~ 雪糕系haagen-dazs~ 有朱古力、士多啤梨、云呢拿三款口味。行入少少系甜品区,令QT意想不到嘅系甜品区嘅款式超多!数上手有30款以上,有马卡龙、多款小蛋糕、果挞等等。仲有pancake 机😂 按个制就会自动煎好一块块即时放上牛油蜜糖就食得!超方便! 另一卖点系甜品区嘅朱古力喷泉~可配上棉花糖或生果食用,依度嘅朱古力喷泉味道偏向黑朱古力味,如果偏爱牛奶朱古力嘅人士就未必合心水。中间位置
行入少少系甜品区,令QT意想不到嘅系甜品区嘅款式超多!数上手有30款以上,有马卡龙、多款小蛋糕、果挞等等。仲有pancake 机😂 按个制就会自动煎好一块块即时放上牛油蜜糖就食得!超方便! 另一卖点系甜品区嘅朱古力喷泉~可配上棉花糖或生果食用,依度嘅朱古力喷泉味道偏向黑朱古力味,如果偏爱牛奶朱古力嘅人士就未必合心水。 中间位置系热盘区,总共有12款。必食嘅系蒜烧蚝、砵酒焗爽蚝!其次系花胶烟肉长通粉😍好蛋花胶!超多花胶入口滑嫩!其实款式虽说普通但味噌同新鲜度都满意度有7/10 分~ 厨师refill返菜单速度够快手👍🏻要大赞! 最入嘅位置系沙律区以及海鲜区~ 不得不提依间酒店嘅沙律菜呢系佢哋自己系天台种嘅,因为佢哋参加左一个绿化计划会有个小小嘅Sky Farm ☺️ 每日要用几多菜, 厨师就会到天台摘几多!保证新鲜绝无农药而且好嫩😍!海鲜款或分别系:面包膏蟹、扇贝、蓝青口、海虾
再行入海鲜区少少会见到有中西式汤水各一以及豆腐花
总括来讲以半价后,论环境、食物质素合格满意。如果同朋友或者屋企人想以自助餐形式小餐叙系不错嘅选择。
星期一至五 成人$438(半价后$219),小童$338(半价后$169)
星期六、日 成人$488(半价后$244),小童$388(半价后$194)
需加一服务费