2023-07-15
观塘嘅骆驼漆大厦真系好多野食, 仲有唔少特色餐厅小店, 绝对系观塘上班一族嘅揾食饭堂呀! 呢间系3期4楼「潮叔」, 系主打汕头食品, 汕头牛肉, 港式嘅食物, 价钱平, 又多又丰富抵食。「潮叔」仲有做一人涮涮锅, 只系$88, lunch都食得㗎!但今日同朋友嚟食佢嘅米线先。五宝米线 - $56有虾丸, 牛丸, 鱼丸🍡, 鱼皮饺, 鱼册, 墨鱼丸和鱼皮饺口感扎实, 米线🍜份量多, 可拣麻辣🌶️同猪美味酸汤三花趾配米线 - $98三花趾是牛🐂前腿肩胛骨部位的肉,有粗筋通过、花腱相对少, 纹理细致,切片的纹理就像树叶一样, 而且食落有口感, 又有牛味。三花趾系牛肉中品质较好嘅肉,富含蛋白质, 脂肪, 维生素等。呢个汤底系酸辣的, 好开胃, 味道唔错; 配有牙菜及云耳, 及米线, 份量超大碗, 真系够两个人食呀!小食 炸墨鱼饼三件 - $12 (跟餐)跟餐仲可以加小食, 有蒜香/蜜汁鸡翼, 一口肠, 凉拌云耳, , 韭菜粿, 炸墨鱼饼/虾饼, 油菜, 煎猪肉饼, 凉拌青瓜/莲藕/皮蛋开。全部都系加$12。我哋叫咗炸墨鱼饼, 都几弹牙香口, 唔错。👍🏻饮品黄金油柑汁 - $29可加钱要饮品, 由
五宝米线 - $56
酸汤三花趾配米线 - $98
小食 炸墨鱼饼三件 - $12 (跟餐)
饮品黄金油柑汁 - $29
可加钱要饮品, 由$5-$29嘅罐装, 樽装🍹🥤饮品, 自家制都有; 我要咗自家制嘅黄皮油柑汁, 好特别, 黄皮酸酸地嘅味配油柑子嘅甘味, 好啱夏天饮, 又解渴。