2009-10-21
心血来潮想食片皮鸭,鹿鸣春就一定book唔到位,北京酒楼只鸭又麻麻地,咁我哋就决定试吓北京楼啰!哎~~真系有啲啲失望!片皮鸭啲味道唔差,成只鸭时啲皮仲系涨卜卜嘅!片好嘅鸭系皮连肉,夹埋啲青瓜同葱,食落无鹿鸣春只鸭咁肥腻,食多几旧都唔觉济,几好几好~ 不过,用嚟包片皮鸭嘅薄饼就差咗啲,又厚又粉。仲有,我以为会好似鹿鸣春咁系我哋面前片鸭肉,个waiter哥哥俾我哋睇吓只原身未切嘅鸭,跟住就拎走去第ニ度切,过咗一阵间就拎番2碟片好嘅鸭肉过嚟。我哋仲点咗其他菜式,啲味道就普普通通啦,我会觉得鹿鸣春同北京酒楼啲菜式比较地道!不过,北京楼个拔丝苹果做得好好,外面嘅脆浆无炸到甩皮甩骨,又用冰忌廉汽水代替冰水,除咗外面嘅糖浆面够脆,仲有微微嘅忌廉汽水味,都几特别!我谂配拔丝香蕉会仲好味~ 不得不提嘅系,北京楼啲service好好~ 啲staff几有礼貌同周到,见我哋未齐人,会主动问要唔要等齐人先上菜;我哋唔够薄饼,又唔驶额外另点一份薄饼,仲会顺便俾多份青瓜同葱啊!当日有人摆结婚酒,都咁好service,环境装修又靓,非常欣赏,抵北京楼有咁多外国游客帮衬啦!
哎~~真系有啲啲失望!