2015-12-26 455 浏览
食完晚饭再嚟到甜品时间系常识吧!九龙城有一间小方糖,位于龙岗道,开业都有数年,相信有好多人都试过。而我喺初开业时,都有试过佢个拿破仑甜品,到而家都仲好回味,因为未食过咁薄咁脆嘅一个拿破仑,质地好轻身,唔会有漏感,真系相当唔错。每到甜品时间嘅小方糖都好多人排队,我同友人都等左差唔多15分钟先至可以排到入座,餐牌上嘅甜品选择都好多,十五十六的选择困难下,拣咗齿颊留香同即撞木桶豆腐花。齿颊留香系用咗牛乳布甸、新鲜榴梿肉、榴梿汁、黑珍珠、西米粒,仲有椰果条制成,配搭上面真系好夹,牛乳布甸好滑溜,榴梿肉亦都好香好甜好浓郁,黑珍珠就烟烟韧韧,好味。 即撞木桶豆腐花,呢个唔可以即刻食,因为系即撞嘅关系,要等四分钟先可以打开木盖食用,放心,唔需要自己去计时间,店员会递上一个时间器提醒大家! 四分钟嘅时间唔长唔短,打开盖𠮶一刻真系好惊喜,一个小小嘅木桶装住左满满嘅豆腐花,望上去好诱惑嘅感觉,将黄糖加到豆腐花上面,再用匙羹轻轻一笔,入口个一刻真系好滑好正,但初尝一刻,味道上有啲怪,虽然餐牌上面已注明左系焦香味道,但我觉得似一阵药味多啲⋯感觉上面不太好。 但食下食下之后,𠮶阵怪味就会慢慢消
食完晚饭再嚟到甜品时间系常识吧!

拣咗齿颊留香同即撞木桶豆腐花。

齿颊留香

即撞木桶豆腐花
但食下食下之后,𠮶阵怪味就会慢慢消失,随之而来就系豆腐花好香滑嘅味道
,而且木桶保温能力超高,就算食左一半,都仍然觉得个豆腐花好热,呢个系值得一赞的
2015-12-24
齿颊留香