2016-03-10 567 浏览
补祝朋友生日,佢拣咗呢间以粥底打边炉为卖点既私房菜,食之前上openrice睇睇食评,原来呢间系新开嘅分店,总店喺佐敦,book位仲要好难,心谂系咪真系甘坚好食,只不过是打完边炉多碗粥食下啫,anyway,新店唔难book,用膳时间分三轮,我哋拣咗早段6点至8点半。我哋3个人到齐后,食物好快上哂枱,食材方面以厨师决定,我想大概是当天佢地有甚么新鲜的便作当天的食材。有鸡,仓鱼,黑椒牛丸,鱼蛋,蚝,蚬,鱼滑,肥牛,花蟹,虾,濑尿虾,鲍鱼,粟米,萝卜,南瓜,油炸鬼则是最后送粥食的,还有一肚气  酱料只有豉油辣椒蒜头3种。卖点粥底打边炉,其实系粥水做汤底,当然唔多唔少都有落味精喇,之后佢教我哋先落萝卜粟米鸡鲍鱼(店员讲咁就系鲍鱼鸡粥㖞 咪讲笑 滚一阵已夹 上来食,边竖出到味,又是gimmick而已)鲍鱼跟指示5分钟可食,时间啱啱好,好淋,但没甚鲜味,可能沾咗豉油吃盖过了鲜味。鸡都好滑,但滚耐咗就好'鞋',所以唔好滚太耐,要快食。仓鱼算新鲜,唔好滚太耐,否则唔滑;鱼蛋爽口弹牙。粟米甜美;鱼滑欠新鲜,唔弹牙。蚬好细粒,而且有几粒滚极都唔开口, 即系唔新鲜。蚝大只就大只,但唔鲜味,好一般
 酱料只有豉油辣椒蒜头3种。
咪讲笑
滚一阵已夹
上来食,边竖出到味,又是gimmick而已)
鸡都好滑,但滚耐咗就好'鞋',所以唔好滚太耐,要快食。
仓鱼算新鲜,唔好滚太耐,否则唔滑;鱼蛋爽口弹牙。
即系唔新鲜。
蚝大只就大只,但唔鲜味,好一般。
肥牛切得够薄,唔鞋冇渣,算是全餐亮点之一。
花蟹系新鲜,但始终是平价蟹,啲肉比较削(明白一分钱一分货,呢个价不可要求太多,食好野就唔会选择呢间)
虾同濑尿虾放埋一齐,扎扎跳好生猛,要揾只碟盖住免得跳出来;虾系全餐另一亮点,咁生猛当然鲜甜美味;濑尿虾虽然生鲜,但(睇相都睇到)同虾嘅size一样,咁细只实在好难起肉,起到都好少肉食。所以我个friend食完一只便唔食

食到咁上下(限时关系),店员会黎捞走锅中剩下之食物,鸡油,过多的汤底,之后便加入一pat pat好杰既粥落锅煮,滚约5分钟后,卖点嘅粥一碗一碗上枱。
呷一口粥,没甚么鲜味,粥是虽绵绵的,但要加盐才有啲味。
老实说甚么粥底打边炉,所有食材海鲜精华落在最后的粥上,全是生意技俩,以此作招徕。
食物烚两烚便可
起食,可有几多精华,而且限时,个几钟已煮粥,鲜味向来

而且此店好赶咁,未够8点半,食到七七八八,已吹你问呢碟食完未,𠮶碟食完未,好有压迫感,系你面前执枱。
更过份是我把刚放下饮完一口嘅啤酒,杯中还剩两三啖,他问都冇问就一手拎起杯啤酒倒到锅中,洗唔洗咁赶客,
都未够钟。
我见隔离枱仲夸张,啲客未走,喺客面前摆定位比下一轮客
实在令人反感
虽然$220有海鲜食,但限时又赶客咁,讲真呢个价钱可以有好多其他更多选择,.....大X口海鲜火锅店平靓正,反正也是限食两小时半
还有同场加映一肚气(留待题外话写),此店绝无下次
题外话/补充资料: 食到中途"一肚气"上菜,我只脚突然比热汤溅中,而另一枱几位女士亦被溅中,之后听旁边的店员喝骂另一店员,说被他撞到,搞到倒泻啲汤,他只顾闹人,同埋只叫他抹噃干净,完全没有理会被溅既顾客,服务态度何其差,连基本礼貌亦没有,sorry都唔识讲。讲真一间食店再好食,服务做得唔好,相信系唔会有回头客,更何况佢嘅食物唔系出色
2016-03-09
庆祝纪念