La Parole的法文意思是 “语言”,餐厅的名字背后有一个美丽的故事。La Parole餐厅由社会企业Confiserie Benji Limited经营,语言障碍的儿童,让他们获得适当治疗,积极融入社会。扣除成本后将拨捐给语言障碍儿童!又可以做善事!又可以享用美食一举两得!我今次食第3次,第一次食已经系四年前, 我仲记得有发光嘅Menu另外有六道菜, 而且每道菜都非常精致,我好印象深刻系记得我食主菜前佢会比一个柠檬sorbet我话清一清个喉咙去食嚟紧嘅主菜! 佢亦都会介绍每道菜系乜嘢材料点样食等等,此外亦都会有人过嚟问我地食物如何。仲有一样好窝心的就是当时我坐的位置好冻我做了一个好冻的动作,离远有一位比利时waiter见状即时去熄冷气然后同我讲,真系好贴心♥️所以呢间餐厅对我第一印象非常好!事隔2年我食第二次虽然冇之前菜式咁多但系款式都好精致。Service亦好好。到今年我生日又再来呢度,坐低嘅时候俾咗好多回忆我,今次餐牌转了3 course Menu, 虽然系少咗但系唔紧要照叫了海鲜拼盘$688 , 另外再加黑毛猪$488.首先会有welcome bread 微热的,有牛油,橄榄
又可以做善事!又可以享用美食一举两得!

首先会有welcome bread 微热的,有牛油,橄榄酱,辣味番茄。

头盘两个都要冲绳生蚝及加拿大海胆三文鱼籽,生蚝用了粗盐垫底令冻嘅状态延续,保持生蚝新鲜,冲绳生蚝体型比较细只,蚝味较甜,口感Q弹!二海胆和三文鱼子可提升生蚝的鲜味!唔错

到主菜嚟啦,我本身谂住$688嘅海鲜拼盘点都有啲睇头啦,但一放底之下我有啲失望,系摆本之中我完全觉得系boiled西兰花同薯仔做主角,起码有半碟。应该用牛油煎香少少都好挂😅而龙虾细只仲要得半只,口感尚算弹牙新鲜的,另外北寄贝没有开半所以入面要清洗得好干净,但系我男友食到有一只有沙,犯了最低级的错误。(我返到屋企睇返Menu先知本身系海🦐但系转北寄贝我冇为意但系个waiter亦都冇同我讲)
龙虾底有块黄花鱼,肉质滑溜鲜甜。 扇贝煎得唔错入边仲有少少生,外面有焦香。
另外跟海鲜拼盘配蒜蓉包及三个sauces,包括cream cheese ,辣味蛋黄酱,同埋一个红醋嘅味道,唔太肯定。

男友的西班牙黑毛猪,有2大件!份量颇多!整体味道好食过海鲜拼盘。黑毛猪够juicy , 口感扎实但唔un , 另外配蜜桃果酱减低肥腻感。呢个值得推荐👍🏻

最后甜品叫了荔枝梳乎厘配荔枝雪糕!反而呢个令到我有惊喜因为冇谂过咁大个!😁相比之下个雪糕就细得滞😂根本就唔够送个梳乎厘!因为生日所以waiter都有讲生日快乐另外写咗happy birthday , 因为挂住影相到食嘅时候个梳乎厘都淋咗一半😂味道唔错有淡淡的荔枝味,不过一个人未必食得晒。

最后最后以一杯斋啡作结尾♥️

另外我都有问过侍应我话点解无咗发光Menu ,佢就话因为呢度调光左所以转返普通menu ,另外还认得我男友因为长头发😂😂但对上已经事隔两年仲应得👍🏻
2017-07-05
庆祝纪念