2020-02-09
沙田新开左幸福班戟,话哂系新界区第一间分店,所以好多人排队潮圣。同铜锣湾分店唔同嘅系,呢度采用自助形式,一开始点餐比完钱后,会获分配一个通知器,食物ready好,就会通知客人自取食物。另外,呢间系无铜锣湾店嘅堂食餐具,只用外卖餐具serve,无左日式幸福感觉。本身铜锣湾店系有𠮶种有点decent 又chill地食甜品的感觉,而且可以order 一大壶茶消消腻。而家呢间就有种快食快走的快餐感觉。而且呢度堂食只有45分钟时间(繁忙时间),感觉仓促。虽然同铜锣湾店一样有三件班戟,但明显份量比较细碟得多。点了期间限定的日本士多啤梨宇治抹茶炼奶班戟($108),班戟嘅大细同厚度不一,蛋香味不浓,口感比较干,而且重点系无空气感,有点死实。-班戟方面,呢度价钱只系平铜锣湾店$2x左右,明白呢间系以自助形式运作,但无论食物质素同服务,实在CP值比铜锣湾店远低很多,感觉像食街头小吃的班戟一样呢!而且跟日本分店的幸福班戟味道差很远,建议如果大家真的想在香港试幸福班戟的味道,还是去铜锣湾店好了。
话哂系新界区第一间分店,所以好多人排队潮圣。
同铜锣湾分店唔同嘅系,
就会通知客人自取食物。
虽然同铜锣湾店一样有三件班戟,
但明显份量比较细碟得多。
点了期间限定的日本士多啤梨宇治抹茶炼奶班戟($108),
班戟方面,呢度价钱只系平铜锣湾店$2x左右,
而且跟日本分店的幸福班戟味道差很远,
建议如果大家真的想在香港试幸福班戟的味道,
还是去铜锣湾店好了。