2020-01-06
一直都想嚟食船面,难得友人今日肯等位,一于嚟等啦~ 结果等咗45分钟首先,服务态度良好,由留名等枱至安排座位及落单,一一都有安排。由于枱与枱之间距离相当近,如身上有厚䄛和背囊,侍应们都会遥指墙上面嘅挂钩,等你可以先挂上唔驶坐得好论尽。环境、音乐都似落咗酒bar一样,如喜爱热闹气氛,此店确系一间好选择。Entrees 方面我哋叫咗虎虾青芒果沙律同泰式蟹肉奄列 - 前者妹仔大过主人婆,成碟花生、芽菜同虾干仲多过啲青芒果丝;反而后者无论香味、镬气同味道都相当出色。主菜当然要食此行最大目的嘅船河 - 猪及牛两个泰式浓汤河都有叫。两个相比,个人觉得牛嘅较淋同好食,河粉系幼身果种,不过好挂汤汁,唔错!甜品方面叫咗个椰子雪糕,十分值得一试,绝对系诚意之作 - 椰子雪糕加上花生粒同片片椰子肉,如果你系椰子迷就绝对不能错过!另外我哋都叫咗啤酒同荔枝香茅梳打,埋单大概$750左右。虽然系香港米芝莲推介,但我哋都应该唔会试第二次 - 原因系:食完个船面当晚口渴非常,同真正系泰国食完船面个感兴趣好唔一样⋯