2019-06-29
【美食侦探社调查报告】有咩惊喜得过你完全本身对间餐冇期待, 但最后食出左颇为惊艳的水准? 一个毛毛雨的星期六,一整天都系灰朦朦,我同肥妹侦探都唔系好有mood。我随意系open rice上拣左几间餐厅,最后肥妹侦探拣左呢间我地完全冇试过的 #丼丼亭呢间餐厅既下午茶相比佢个lunch真系好抵, 足足平左接近一半。我地叫左两个乌冬定食, 一个系天妇罗、一个系寿司拼盘。 乌冬黏韧有口感(呢个已经系基本要求了) , 汤底清又入味,完全帮助到抵消天妇罗带黎既油腻感。天妇罗炸得恰如其分,炸粉平衡地粘系食材上,没有过多的油份,天妇罗色泽金黄,不是用万年油炸成的。寿司的食材相当新鲜, 手握寿司的大小是有用心讲够,饭不会太多而喧宾夺主,放入口的大小刚刚好,连旁边的配菜也像艺术品的摆放著,这些都是餐厅用心考量的小细节,是令食客感到幸福的高水准表现。你点会谂到一间大家乐集团旗下既连锁店,能够食出咁用心同高质素既餐厅, 纵使个日食完咁正既下午茶,冇即刻雨过天晴,但至少我地可以怀住幸福既心情渡过灰朦朦的一天。流口水速度: 8/10
流口水速度: 8/10