2019-03-29
旺角行街,揾间唔系集团食市越黎越难,女人街两边仲有好多小店,忽然想食韩式,但唔系韩烧。行过比个menu 相吸引左。韩式唔食韩烧,就离不开石头锅饭、辣豆腐汤饭、部队锅、饭卷等等。因唔算太饿,简单叫左海鲜辣豆腐汤饭、牛肋骨汤饭同铁板炒三式-猪、牛、鸡。一般韩式都先上前菜,黎到都一样,但除左泡菜系韩式,其余两款芽菜同鱼片直情可以话系港式。首先上既系铁板炒猪牛鸡。心谂咁快既?!感觉就似大X乐,你叫乜,就系扒炉执上碟一样咁快!铁板上,都预块铁板系做样唔会热得去边,但原来仲可以系冻。牛,系一般肥牛,碎上,份粮系最少。鸡,有4件鸡球。猪既份粮有半件猪扒既份粮。但味道就一般中式菜一样,豉油、蚝油味,洋葱仲生。牛肋骨汤饭。味道唔错,汤底唔喊,仲有4件牛肋骨,菜底都唔少。不过碗饭就唔多热。再黎海鲜辣豆腐汤饭。一上枱,个汤红到唔可以再红,心谂一定劲辣,一试,不出所料,好辣,但成个汤都系得个辣字,又完全唔足料!得一两粒碎左既「蚬仔」、两条切细到无可再细既鱿鱼须、半块豆腐、鸡蛋、芽菜同黄芽白。唔知以为大厨唔记得放材料,定传菜上错素菜汤饭。价钱唔系贵,铁板、汤饭@$7x,但唔值。是晚仲有好笑野,隔离枱三个大男人,
价钱唔系贵,铁板、汤饭@$7x,但唔值。
是晚仲有好笑野,隔离枱三个大男人,亚姐帮佢地落单,当时无为意人地叫左乜,等左阵上左个石头锅饭,其中一个男食左半,其余两男先觉得奇怪未有得食,先追问。问又问得搅笑「点解得一个?」亚姐又答得趣致「叫一个,上一个」,来来往往几句,先知原来人地叫三个石头锅饭,但亚姐听错只落左一个。我地就谂,点解落单时,亚姐唔多问下其余两个大男人食乜?成半个钟都唔落单又唔追问下既?虽无话最底消费,唔通黎到都惯左比人唔食野任坐??