餐厅: 牛角次男坊 (荃灣廣場)
资讯:

1K
2019-02-17 3276 浏览
曾经作为牛角粉丝,知道品牌有间牛角次男坊开左喺荃湾,加上位置咁近,都想试好耐,奈何最初十个有八个都话唔好食,又要排队,打击左我嘅决心。事隔咁耐,人流渐散,加上星期五晚,唔算好多人等位,即管试下餐厅位于荃湾广场,呢个位真系唔知第几手了,座位都唔少,即使系快餐店黎讲,都偏密麻,基本上听哂隔离左右对面讲野。到店先取票,等候十分钟,成功入座,先喺收银处埋单,由店员送餐。餐牌选择唔多,主打4款烧肉丼:次男坊丼、烧盐曲牛舌丼、豚肉丼、王样豚肉丼,定价$78/88,可以$60加配海鲜配料,听讲系香港分店独有,例如牡丹海老、海胆、带子、拖罗蓉等。我实左谂唔到理由去追加,将一个饭由性价比唔高变左低。次男坊丼 $88/经典牛角饭烧肉汁附味噌汤,大约等左20分钟,同图片大致相符,丼饭上枱有少少冒烟。一片片牛肉靠著垫底嘅芽菜堆到高高,肉片份量收货,大大话都有十几条,有烧过嘅痕迹,食头几片仲感觉到暖暖地,全熟略柴不过堆到咁高都系噱头,冇乜可能唔夹开啲肉(?),啲牛冻左,食食下好干几难啃,我都明咁嘅价钱唔好讲咩嫩肉。拣左牛角饭烧肉汁,自然令我谂起牛角烧肉嘅牛角饭,可以话完全唔系𠮶回事。酱汁量少,饭粒略黏。豚肉丼

次男坊丼 $88/经典牛角饭烧肉汁
次男坊丼

豚肉丼 $78/经典牛角饭烧肉汁
豚肉量多,至少见到有烧汁,中间有只温泉蛋,可惜味道不如卖相。豚肉薄身,刚上枱还好,愈食愈柴。由于有温泉蛋,捞匀连同烧汁,令个饭湿笠笠兼好咸,同牛丼情况相反。我唯有将啲饭同另一半嘅轻轻交换平衡。
豚肉丼

伝说焙茶 $12
见到隔离枱有水嘅,另外有汽水($9)同北川半兵卫饮品($12)。
黎之前已经用无数负评自行脑补,冇期望冇失望,就试一次满足下好奇心。
2019-02-15