2021-07-23
其实我好钟意食tapas, 款式多, 有冻食也有热食, 最重要系细细碟, 可以一次试多几样, 啱晒我呢D细食但又怕闷既人。但因为tapas其实系一种用黎送酒🍸既小食, 所以唔爱饮酒既我就极少去帮衬。(去酒吧饮可乐会觉得怪怪地, 觉得唔好意思。)但竟然无意中比我发现左呢间全是好评的西班牙菜, 就算佢唔系卖我爱吃的tapas, 都想去试下系唔系真系咁好味。Tapa Room的椅子全部都是高脚椅, 不过好彩将枱有个脚踏位比客人踩脚, 所以都坐得舒服既。我地叫左薄切慢煮八爪鱼🐙, 香煎鹅肝, 脆包, 红酒🍷梨片, 烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒, 炸西班牙🇪🇸油条配朱古力🍫酱同pink pineapple cooler。薄切慢煮八爪鱼 - 慢煮果然唔同D, 八爪鱼入口嫩滑, 配上蕃茄蓉橄榄油酱汁, 清新开胃, 好味。香煎鹅肝, 脆包, 红酒梨片- 虽然鹅肝切得比较薄身, 但鹅肝质素好好无膻味, 煎得外脆内软, 红酒梨片酸酸甜甜中和鹅肝的油腻感, $48一块, 超值。烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒 - 餐厅没有将猪鞍架煮至全熟, 我想大概7成熟吧。我唔怕食生肉, 西餐
烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒 - 餐厅没有将猪鞍架煮至全熟, 我想大概7成熟吧。我唔怕食生肉, 西餐的beef tartare 同韩国的雪梨拌生牛肉也是我喜欢的食物。但可惜餐厅并没有将呢块猪鞍架处理好, 未离开餐厅已经开始觉得个肚唔舒服, 我系一个好少因为食野而肚痛既人, 食几多生冷食物, 油腻食物都唔会, 只会在患上重感冒既时候先有机会肚痛。所以我都可以好肯定系因为餐厅在解冻块猪鞍架既过程处理不当而受到感染。
炸西班牙油条配朱古力酱 - 有惊喜, 因为餐厅落左我最爱的肉桂粉, Churros 入口香甜酥脆, 好味。
pink pineapple cooler不错, 甜度适中, 味道唔假。
Tapa Room 的食物味道不错, 但我应该🙅🏻♀️唔会再去, 一黎比块黑毛猪鞍架吓亲, 二黎餐厅厕所既摆位问题, 太近餐枱, 我地就是正正坐左系厕所隔离开枱, 但其实餐厅面积不大, 所以其他枱都唔远得几多。