2019-04-23
位于荔枝角D2 Place 2嘅高质日本料理<继>,主打铁板烧、刺身和寿司。而呢到嘅日式铁板烧—-卖点就系唔花巧,我地点咗特上活伊势海老铁板烧二人前。呢到嘅准备工夫做得好足,预先摆放好食材及切好晒需要用嘅材料比我地先欣赏,据了解咁样制作上会流畅啲。套餐包括前菜、活龙虾、北海道帆立贝、银鳕鱼、日本响螺、A5鹿儿岛野崎和牛(厚)、炒饭、炒野菜、鲷鱼汤及甜品。师傅处理唔同食材嘅技巧及刀功亦非常专业,火候掌握相当准确,配以美国菜油、海盐、黑椒、清酒及酱油,就已经可做出多变的味道,以简单的调味,食到最新鲜时令嘅食材味道,真系一流。首先系前菜,新鲜嘅沙律配上海葡萄,味道好夹而清爽,另外一道系螺肉,味道鲜味,为一顿盛宴作开端。帆立贝,贝壳内倒入鱼汤及新鲜嘅紫菜,有趣嘅系会附上小炉,可以系食嘅时候保持温度,帆立贝熟度恰到好处,非常鲜味。银鳕鱼,外面香脆内里多汁,夹起嚟唔会散开,另外将鱼皮切起分开处理煎压,最后整好形状,放系鱼上,卖相甚有艺术感,食起嚟亦非常脆口。响螺,师傅话切成薄片形状入口感觉会比较爽口,而且呢到嘅煮法系唔会用牛油烹调,咁样就唔会盖过响螺嘅鲜味,果然的确鲜味好食。龙虾,
而呢到嘅日式铁板烧—-卖点就系唔花巧,
我地点咗特上活伊势海老铁板烧二人前。
龙虾,师傅细心将整只龙虾拆解,而虾头部位嘅膏会用来做芡与肉一齐煎香,入口唔会油腻。
厚烧和牛,油脂丰富,肉质软腍嫩滑,配以经由人手逐粒削成薄片嘅蒜片,煎香后脆口感觉好似食紧薯片咁。
炒饭系用刚切落黎和牛比较肥嘅位置去炒,饭食起来粒粒分明,不仅松软又不油腻。
调鱼汤鲜味十足,另外炒野菜唔会太油。
最出色嘅系焦糖多士,看似简单但要做好焦糖其实唔容易,好考功夫,食落香脆,令人有想再食嘅冲动。
最后以芝麻雪糕作结,非常满足。
赞一下师傅与我地交流其间会细心解读我地嘅喜好,从而调节味道嘅浓淡,
另外不时见佢会做洗板动作,保持铁板嘅清洁,食得非常安心。
餐厅设计走高级而简约风格,而且灯光配合环境舒适。
空调温度及抽空系统都很不错食完身上无半点味道。
服务员亦非常超卓,总会留意茶水温暖度。
另外海鲜和肉类之间会有青柠啫喱调节味蕾、让客人食得舒适。