2018-08-13 1823 浏览
去完北角一个伤心地之后同个朋友去食晚餐,由于我同朋友好少去东区食饭,突然谂起太古城以前food court有间日式平价铁板烧,朋友又有兴趣,咁就搭车落去食,点知去到个food court已经搬咗,而且冇咗间铁板烧,就是是旦旦揾间,见到呢间唔驶等位又见门口个二人前餐牌好似都ok, 咁就入去试食。坐抵先睇清楚个二人前系主要食吞拿鱼,但其实我唔食赤身,不过太多选择喇,所以朋友都想试吓个餐,而个餐牌亦几得意,一版文字一版图片,就因为咁,我见到我钟意既三文鱼籽仲配上我最爱既温泉蛋,唔食对唔住自己! 朋友冇酒不欢,虽然佢最爱系啤酒,我陪佢食吞拿鱼,咁佢就陪我饮saka, 因为佢间中会试吓saka, 所以我就拣咗支李白既吟酿,大家都觉得一个5xx蚊既二人前如果好食都应该唔会太大份,所以都谂住食完要再叫其他嘢,不过都系食完先决定啦。先上saka同温泉蛋,手机食完我唔驶3秒都食完我既最爱,虽然温泉蛋冇加味,但夹埋三文鱼籽一齐食就啱啱好,因为三文鱼籽本身有一份海洋既咸味,但若然分开食就会一个咸咗d, 一个就太啖。之后到个二人前慢慢上,第一样系吞拿鱼沙律,都几多大大嚿既吞拿鱼,而个汁亦唔太酸,味道

之后到个二人前慢慢上,第一样系吞拿鱼沙律,都几多大大嚿既吞拿鱼,而个汁亦唔太酸,味道恰到好处。

第二样系韩风酱吞拿鱼渍,个酱渍吞拿鱼轻微辣,适合任何人,用紫菜夹埋牛油果一齐食味道刚好,但如果牛油果切长条形就更好。

烧吞拿鱼鲛,见到有嚿成个拳头咁大谂住会好"鞋", 但估佢唔到咁滑,而且唔腥,正!

四式吞拿鱼丼,心谂四式吞拿鱼仲唔系到赤身出场?点知佢又真系冇赤身,四式系三件唔同级既腩同一羹腩蓉,真心满足,再加埋个吞拿鱼味噌汤真系饱到一个点,见到隔离枱件好吸引既蛋糕都自知食唔落。
三文鱼籽温泉蛋
李白纯米吟酿