2017-07-27
系呢头返工返左咁耐日子,好明白系永吉街开食肆实在唔容易,虽然午间时段全店满座仲要大排长龙,但晚市的确唔容易挨!但必须要强调,生意难做还难做,食物味道还味道,绝对是两回事!如果因为成本关系,要牺牲食物味道,是不能接受的!!!今次冇影食物相,因为食物味道普通到一个点,接近难食嘅边缘!先讲头盘嘅青木瓜沙律,其实系一味泰式沙律,竟然系标榜越式的小店「小河内」出现,真系笑大人个口!越式沙律应该系「牙车快」,唔系用青木瓜做底,而系用白椰菜到底。Any肥,呢个错配嘅沙律要有嘅材料全部齐全:青木瓜丝、青瓜丝、红萝卜丝、花生碎,全部都有,但一啲都唔爽脆而且带韧,就算食材本来几咁新鲜,依家口感上都好似变成唔够新鲜的感觉了!点解嘅?点解嘅?会唔会系一早做定呢?就算系,都系无可厚非嘅 ... ... 但唔通一早落埋青柠鱼露汁呢?咁样会造成蔬菜脱水变韧㖞!同时,沙律上枱时处于室温,而没有半点chill的感觉,是很失败的!!!然后到香茅烧鸡捞檬。逐个词语解说返,首先系香茅 ... 香茅味一啲都唔香!然后呢烧鸡,鸡肉口感好松散腍到一个点,完全没有咬口,可能雪藏鸡,落腌料就煮熟,唔似用心处理过!最后系檬粉,口感死死实
然后到香茅烧鸡捞檬。逐个词语解说返,首先系香茅 ... 香茅味一啲都唔香!然后呢烧鸡,鸡肉口感好松散腍到一个点,完全没有咬口,可能雪藏鸡,落腌料就煮熟,唔似用心处理过!最后系檬粉,口感死死实实,完全没有那份应有的松软微弹嘅咬口!最后嘅最后,就系𠮶支青柠鱼露汁,我真系未食过一间越南店,呢个汁可以去到咁淡,唯一值得嘉许嘅系,呢个汁终于完全符合低钠健康原则嘞喂!
其余嘅食物,我已经完全无晒心机会去试第二次。真系要讲一句:拜拜你条尾!最后嘅最后嘅最后,讲到服务,几位大妈侍应嘅服务水平真系麻木到一个点 ... ... 你哋咁唔愿意做,不如唔好做,转工把啦,块面黑到咁为乜啫?