2017-05-14 2503 浏览
朋友说这是他尝过香港最好吃的Pho, 于是我带住几大嘅期望去试呢间pho。正所谓希望越大,失望就越大,今次寻pho 之旅就有少少失望而回。舖头地方不大,但舒适,今日天气热但呢度冇开冷气,虽然半开放但都食到成身汗。入返正题,order 咗最 classic 的pho bo (薄西冷生牛河),多葱。汤底比香港一般大路的pho 清甜, 虽然没有浓浓牛味,但都唔错,at least 味精唔劲。牛肉份量足够,几嫩滑,可惜好多筋, 所以大部分牛肉𡁻完只能lur 返出黎😫洋葱,葱同芽菜都唔少,河粉系幼同实净𠮶只,我自己就比较喜欢阔身好滑𠮶种河(曾经喺Melbourne 试过超滑的pho, 香港就暂时只有大角咀某越南小店有呢种滑度)。整体来说此pho 我比75 分。返而今次嘅小惊喜系份炸春卷,咬落d馅有阵海鲜味,点少少枱面支柠檬辣椒酱就very good。如果以食pho 黎讲,呢一碗吃过一次就算了。

如果以食pho 黎讲,呢一碗吃过一次就算了。