2020-01-05
最近去左喺海港城嘅八天堂食饭呀,佢地推出左个冲绳menu,用左冲绳特产做食材,包括冲绳若瓜🥒,海葡萄🍇,冲绳猪扒🐖同紫薯🍠等等,就好似去左冲绳食当地料理咁呀🤗.我就喺冲绳menu入面拣左冲绳猪扒三文治🥪配冲绳紫薯片,啲猪扒食落真系唔同啲,淋身啲又好咬口,另外紫薯片我都系第一次食,好脆呀,紫薯味带少少咸味🧂,食落又冇炸薯片咁热气同油腻🤭.另外仲叫左吉列猪扒咖喱蛋包饭,猪扒香脆,再配上日式咖喱🍛,加埋蛋包饭,就好似去左日本🇯🇵咁呀.甜品就叫左八天堂西多士,佢同港式嘅西多士好唔同,佢其实系八天堂嘅忌廉包🥯用焦糖烧左少少,令到个皮有少少脆,入面就填满幼滑嘅吉士cream😋.饮品就叫左黑糖珍珠抹茶拿铁,绿碧红茶苑冰摇茶,黑糖珍珠好烟韧😴,虽然饮品多左黑糖,但系都唔会太甜,甜度刚好,亦都冇抢左抹茶🍵嘅味道,呢个饮品就算经过开都可以买杯外卖饮架🥤